10 причини да откажете цигарите

2747
11 Януари 2012, 12:00


Всеки пушач, независимо колко силно е привързан към цигарите, поне веднъж се е запитал „защо пък да не откажа цигарите”?! Но за отказване от вреден навик, както и от някой други навици се изисква силна мотивация. Именно затова ще стане дума в следващите редове. Защото хората сме устроени така, че докато не бъде мотивирани или уплашени не се отказваме лесно от вредните си навици.

 

 

1. Ще живеете по-дълго

 

Учените са доказали, че всяка изпушена цигара съкращава живота на човек с цели 12 минути. Това означава, че 10 цигари на ден в течение на 10 години са отнели от живота ви 9 месеца. Тук е момента да споменем и това, че пасивното пушене също застрашава. Изследване показало, че жените чиито мъже пушат и ежедневно са принудени да понасят и вдишват цигарите, живеят 4 години по-малко от тези които се радват на чист въздух. Ако пък и двамата пушат, то цифрата става двойна.

 

 

2. Предпазете белите си дробове

 

Пушачите в сравнение с останалите най-често страдат от хроничен бронхит и емфизема на белите дробове. Тези болести са предизвикани от затруднението на органите да се снабдяват нормално с кислород, както и с необходимото количество чист въздух, което може да доведе до много сериозни проблеми и дори смърт.

 

 

3. Защитете сърцето и кръвоносните съдове

 

Пушачите са 2-4 пъти по-застрашени от заболяване на сърцето. Освен това цигарите повишават вероятността от развитие на атеросклероза, хипертония, стенокардия и други проблеми и сериозни заболявания на сърцето.

 

 

4. Намалете риска от рак

 

Цигарите и дима от тях съдържат повече от 3 хиляди химически съединения, 60 и повече от които се явяват канцерогенни. Те променят генетичния материал на клетките и са предпоставка за преобразуването им в ракови клетки. Най-голямата заплаха е рак на белите дробове, който се среща пир 90 процента от дългогодишните пушачи. Хроничните пушачи са застрашени още от рак на гърлото, устата, пакреаса, гърдата, а също така на бъбреците и  стомаха. Учените са установили още връзка между цигарите и рака на млечните жлези, както и шийката на матката.

 

 

5. Ще се радвате на бели зъби

 

Никотинът способства за потъмняването на зъбите. Ако се избавите от него и се погрижите за почистването на зъбния камък ще се радвате на бели и здрави зъби. Освен това ще ви бъде много по-лесно да запазите резултата след избелваща процедура.

 

 

6. Съхранете здравето на детето

 

Цигарения дим е вреден не само за вас, но и за всички около вас. Той е особено опасен за децата, тъй като вие ги превръщате автоматично в пасивни пушачи. Ако искате да имате здраво и щастливо дете – спрете да пушите. Над този проблем трябва да се замисли и всяка бъдеща майка. Ако сте решили да имате бебе, то отказването на цигарите трябва да започне още с вземането на това решение, а не едва след като сте забременяла. Ако не вземете мерки, пушенето може да се окаже смъртоносно и патологично за бебето и за децата ви.

 

 

7. Ще спестиш пари

 

Навярно и сами сте осъзнали вече, че харчите прекалено много пари за цигари. В момента цената на една кутия е около 5 лв. Ако пушите по кутия на ден средно на месец давате по 150 лв. за цигари. С риск да се повторим, че ви припомним метода с касичката. Събирайте всеки ден парите които бихте дали за цигари и се наградете в края на месеца. Така ще установите колко неща може да си купите и от какво сте се лишавали.

 

 

8. Запазете младостта

 

Хиляди експерти и учени са стигнали до единодушно мнение, че жените които пушат остаряват по-бързо и погрозняват повече от тези които нямат вредния навик. Всичко се крие в това, че цигарения дим предизвиква кратковременни спазми на кръвоносните съдове, от които преждевременно старее кожата. Освен това пушенето може да е причина за появата на много кожни болести, намалява се достига на полезните вещества и витамините до кожата, които й помагат да бъде защитена от повреждане.

 

 

9. Ще бъдете бодри и енергични

 

Представете си как ставате сутрин с усмивка, отпочинали, свежи и бодри. Имате енергия да свършите цялата работа на света, а от умората е главоболието няма и спомен. Именно това изпитват хората които стоят далеч от цигарите. За това насочете мислите си в положителна насока, започнете да спортувате и ще установите колко по-добре се чувствате без цигарен дим.

 

 

10. Мъжете ще ви харесват повече

 

Много е погрешно мнението на някой жени, че пушенето не прави никакво впечатление на мъжа. Доказано е, че пушачките по-трудно създават сериозна връзки. Дори мъжете пристрастени към цигарения дим, предпочитат жени които не пушат.
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
elli
преди 6 години
0
AZ OTKAZAH CIGARITE I SEGA MI E SUPER!!!! NAPRAVETE GO I VIE!!!
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2018. HotArena | Всички права запазени