15-ти септември наближава – какво трябва да знаем

1474
03 Септември 2015, 09:00


  Една от „нашумелите теми“ сред младежта е свързана със старта на първия учебен ден. И ако за първокласника и неговите родители, този ден е паметна дата, то не малко са „по-големите“, които с не охота, гледат в деня на новата учебна година. Започва се с ранни ставания, тежки раници, куп въпроси около бележки, уроци, учебни материали, помагала.

Кои са „темите“, които днес вълнуват най-малките - дали се пише „о“ или „у“, дали се членува или не, на всичко отгоре и дали се ползва „А“ или „Ъ“. Последното от улеснената форма, с която децата „чатят“, дори със затворени очи във Фейсбук, Скайп и по форумите в Интернет. Всички те пишат смело на латиница. За правилното адаптиране в процеса на обучение могат да помогнат помагала от книжарница Моливко.

Проблемът с граматиката – това в проблем на нашите деца, които се появява не за ден или за два, нито за година-две. Той се е формирал години наред. Силно влияние над прогреса му оказват модерните техники и технологични процеси. Интернет завладя света, а с него като, че ли представата за образованието придобива по-лека форма. Резултатите са:изкривена представа на учениците за това как правилно трябва да се пише; Недоразбран ефект от помощните учебни помагала; Спад в оценките.

Мнението на специалиста - специалисти филолози, преподаватели по български език и литература са единодушни по въпроси от типа на: „Как децата ни да станат грамотни“. Според тях влияние оказва грамотната среда, в която израстват учениците. Да живееш в стимулираща среда на грамотни хора обаче се оказва лукс. Ето, защо всеки родител трябва да насърчава детето си, като му осигурява всички необходими пособия за учебния процес. С това ученикът ще се научава на правилно писане, четене и изговаряне, вместо изкривената представа от заобикалящата го среда.

Заобикалящият свят – все повече самите ние сме заобиколени от реклами, хора, които говорят на диалект, допускат елементарни грешки по отношение изговаряне или писане, а това в голяма степен загубва естественото от родния език. Така, той търпи реформи, променя се и най-неприятното е, че бива възприеман по неправилен начин. С използване на подходящи учебни материали и пособия, това няма да е така.

Какво трябва да направи родителя, за да поощри детето да пише и чете на родния език - всеки родител трябва да се вслуша в мнението на специалисти. Те съветват всяко дете да има правописен и синонимен речник, помагала, които да са винаги под ръка. Правоговорният речник, както и речникът за чуждите думи в майчиния език са незаменими спътници, особено на учениците в предучилищна група, първи клас и началните паралелки. Тогава се формират и трайните разбирания за правилно изписване и изговаряне на думите. Всяко едно издание трябва да е актуално, а формата му удобна за ползване. С леко подтикване на детето към проверка за спорна дума в речника, то само ще изгради правилната представа за правописа. Подобрен подход може да се ползва за всяка една дисциплина в училище. И на последно, но не по значимост място - ученикът, независимо от това, на каква възраст е, се нуждае от вниманието на родителя.

Всички необходими материали за училище, учебни помагала и аксесоари, може да откриете онлайн в книжарница Моливко. Богат набор от ученически раници, чанти и аксесоари, материали за бюро и много други.
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2018. HotArena | Всички права запазени