4 основни стъпки при стартиране на бизнес

1402
22 Юни 2016, 20:48


Живеем във време, в което всеки има възможност да реализира своите предприемачески идеи или, ако не да ги реализира, то поне да се пробва. Събирането на достатъчно смелост обаче не винаги е достатъчно. Необходимо е да се въоръжите с някои знания за това как точно да стартирате своето начинание. Ето и 5 важни стъпки, които е добре да съобразите.

 

  1. Регистрация на фирма

С тази стъпка започва всеки бизнес. За да извършвате търговска дейност в България, е необходимо да се впишете в Търговския регистър. Единият вариант е да се регистрирате като едноличен търговец. Това би било грешка, тъй като едноличните търговци отговарят за задължения на фирмата с цялото си лично имущество. Т.е. при неуспех рискувате да загубите много. По-удачният подход е регистрацията на фирма – ЕООД. Когато регистрирате своя фирма, рискувате единствено първоначалната си инвестиция в капитала на същата. Капиталът пък, от друга страна, може да бъде и минимален – поне 2 лв.

 

Огромната част от фирмите, които се регистрират в България, са ЕООД или ООД като разликата между двете е, че при ЕООД има само един собственик, а при ООД това са повече лица.

 

  1. Задължителни действия след регистрацията

След като фирмата бъде регистрирана, има някои действия, които трябва да извършите, за да започнете дейност. Ако приемате плащания в брой, Ви е необходим касов апарат, свързан с НАП. В случай че използвате търговски обект (магазин, заведение и др.), трябва да го регистрирате в общината. Не бързайте да се регистрирате по ЗДДС, освен ако не сте длъжни да го направите (най-вече при сделки с лица извън страната и при натрупване на оборот от 50 000 лв. За 12 последователни месеци).

 

Важна стъпка е регистрацията на фирмата като администратор на лични данни в Комисия за защита на личните данни. Ако пропуснете този момент, може да ви бъде наложена солидна глоба.

 

Когато фирмата започне дейност, т.е. направи първи приход или разход, управителят трябва да декларира това в НАП. От този момент за него се дължат осигуровки.

 

  1. Запазване на търговска марка

Тази стъпка се пренебрегва от много предприемачи, които впоследствие съжаляват за това. Търговската марка е задължителна стъпка, ако искате да изградите свой бранд. Тя позволява да запазите лого, фраза или комбинация от двете, така че само вие да можете да ги ползвате за определени стоки и услуги.

 

Инвестицията при търговската марка е относително голяма на фона на останалите разходи по регистрацията (около 600 лв. такси), но си заслужава. Ако не друго, марката спокойно може да ви спести много разходи в бъдеще, ако някой недоброжелателен конкурент я регистрира вместо вас.

 
професионалисти


4. Наемане на професионалисти

Не се залъгвайте, че можете да правите всичко сами. Това е грешка, която много често се допуска при стартиране. Типичният пример е със счетоводството. Понякога предприемачите вярват, че могат да спестят разхода за счетоводител като сами извършват тази дейност. Уви, оказва се, че тя далеч не е толкова лесна, колкото първоначално е изглеждала. Важно е да използвате външни услуги по счетоводство или, ако бизнесът се развие, направо да наемете счетоводител. За професионални въпроси, които видимо са извън вашата компетентност, също е важно да се обръщате към специалист. Така например за всякакви правни въпроси е удачно да се обърнете към адвокат или адвокатска кантора, вместо рисковано да се доверите на това, което ви е казал ваш приятел или сте прочели в някой форум.

 

Най-важното нещо за бизнеса ви обаче сте вие. Заредете се с търпение и бъдете адаптивни, защото стартирането на едно начинание е важна стъпка, но тя е просто първата такава. Твърде вероятно е в хода на своето развитие да срещате много повече провали отколкото успехи. Това обаче е напълно нормално и преодоляването на всеки проблем зависи от вас.
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2018. HotArena | Всички права запазени