Аферата КТБ

1703
02 Юли 2014, 12:56


Безспорно най-коментираната тема последно време носи името Кооперативна търговска банка.

 

Случаите около нея не спират да ме стряскат, защото и аз като повечето хора разчитам на банковите институции за съхранение на вложенията ми, писа modernata.info.

 

Събитията около нея правят и мен по-мнителна и опасяваща се да би това да се отрази на цялата ни банкова система, какви ще са последиците за нея и могат ли хората като мен да запазят парите си. Няма как да не изтъкна, че това се случва в 21 век, в една страна, която вече би трябвало да се смята за европейска.

 

Банковото мошеничество, инфлацията, фалитите и крах на банковата система в Европа са били характерни в годините на кризата от 1929-та, която започна в САЩ и повлече с крак и останалия напреднал свят. Оттогава мина почти век. Днес може да се каже, че хората имат повече доверие в банковите институции, откогато и да било. Физическите и юридически лица отделят  много време в избора на банка и рядко я сменят до края на живота си. До сега! Покрай аферата КТБ доколко сигурно е да се ползват банковите услуги в България става голяма чуденка за повечето от обикновените граждани.

 

Коментираме в моето обкръжение дали не е по-добре да теглим спестяванията си и да крием парите в книги и дюшеци като едно време. Разтревожени сме, тъй като много от нас бяха веднъж вече опарени след инфлацията. Това е и причината да действаме и при най-малкия знак за несигурност. А тук определено не говорим за „малко?.

 

Нарушенията покрай Кооперативна банка са множество –кредитната експозицията на банката надхвърля допустимият процент в закона, укриват се годишните счетоводни отчети от 2011 г., а когато от „Банков надзор? поискаха данни се стигна до множество противоречия. Най-лошото във всичко това е използване на вложените клиентски пари за кредитиране и произвеждане на кредитни „милионери” по схемата от 1997 г. след като същите тези пари са раздадени като необезпечени кредити на свързани с Цветан Василев лица.

 

Неспокойствието на хората е оправдано. Скандалът в обществеността и излизане на скелетите от гардероба неминуемо отключи верижна реакция на недоверие, която допълнително задълбочава финансовото положение в страната. Моят съвет към хората, които имат депозити в банки да следят с повишено внимание ситуацията в страната. Ако пък сте свързани с КТБ по-добре сменете банката си, защото е рисково да сте неволни участници от една така добре изплетена от измами сива финансова мрежа.
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
Az
преди 3 години
0
В сайт за клюки, пишете поръчкови политически статии, повече от очебийно е!!! Не ви ли е срам, а не, парата изпарява срама.... Смешници
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
Ne e istina prosto!
преди 3 години
0
Koj vi PLATI za tazi porychkova statiq?!?!? Tiq deto vi plastat i da reklamirate "Lafka" li? Peevsi i sie. SRAM!!!
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2018. HotArena | Всички права запазени