Безплатен номер в чужбина? Внимавайте, ще си платите солено! (Или как Теленор подвежда клиентите си)

3876
15 Май 2015, 11:37


При мобилните оператори безплатен обяд няма – това е ясно. Но се оказва, че и безплатни номера няма! Или поне не извън България!

 

Поредният недоволен клиент от родните телекомуникационни услуги се свърза с HotArena. Той остава потресен, когато без почти да има изходящи разговори за месеца, получава голяма сметка към Теленор.

 

„Бях на почивка в Италия, където 2-3 пъти ми се наложи да извикам такси по телефона. Услугата е напълно безплатна, беше към мрежите с 0800. Когато се прибрах в България и видях разпечатката си, осъзнах, че далеч не е била безплатна. Не се е таксувала дори като обикновен разговор в Европейския съюз, а като обаждане към „специален номер“ със свръх тарифиране“, оплаква се клиентът.

 

Така за три кратки разговора към таксиметрова компания той плаща над 45 лева сметка. Очаквано, започва да си търси правата, като се свързва с Теленор за обяснение –

 

защо безплатен номер, започващ с 0800 се таксува по 15 лева на минута?!

 

Има логика да се начисли някакво минимално доплащане заради самия роуминг, но 15 лева на минута не таксуват дори

 

розовите телефони!! 

От Теленор му разясняват в типичния си витиеват стил: „Изходящи повикания към номера с добавена стойност, които се предлагат от телекомуникационни оператори на територията на държавата, в която се намирате, се таксуват на 60 секунди с минимално първоначално време на таксуване от 60 секунди и са на цената на изходящи повиквания към сателитни мрежи“.

 

С подпис: Екип „Удовлетвореност на услугите“. Къде видяха доволен клиент, че са препратили жалбата към този екип не стана ясно!

 

И гордо добавят, че информацията я има на сайта им. 

Разбира се, тази подробност не се споменава в SMS-ите, с които ни заливат при прекрачване на границата. Там посочват тарифите за изходящи и входящи обаждания, които в Европейския съюз вече са стотинки. Удобно обаче не се уточнява, че има и едни „сателитни мрежи“, към които таксуването е 15 лв./мин.

 
Защо в Мтел условията са други?


Отправихме запитване към конкурентната Мтел как те биха таксували изходящо обаждане към телефон с 0800 от чужбина. Ето и техния отговор:


„Зелените номера с префикс 00800 са безплатни и в роуминг. Ако има тарифиране от страна на Мтел, то е поради грешно подадена информация от страна на роуминг партньора ни за съответната страна в ЕС. В тези връщаме надвзетата сума".


От Теленор обаче са категорични - грешка няма, сумата няма да бъде върната. Излиза, че тарифирането на "сателитни мрежи" с по 15 лв./мин. е врътка само на този оператор. 

Ново начало, стари номера

 

 

Проверка на HotArena потвърди, че категорично номера с 0800 не се таксуват в Италия (както е и навсякъде по света, както е и в България!). Това обаче не пречи на Теленор да си източат 15 лева на минута от сметката ви.

 

 

Ясно е, че от БГ оператора са си вързали гащите с тази тънка уловка, в условията им е описана „малката“ подробност за „сателитните мрежи“. Дали обаче постъпват коректно, като не предупреждават клиентите си в информационните SMS-и?

 

И каква е логиката да звъниш на безплатен номер за чуждата държава, в която се намираш, а твоята родна да те изгърби за същото обаждане с 15 лева?!

 

Изводите оставяме на вас.

 
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
елена
преди 2 години
0
Здравейте, На мен се случи същото, като описаното по - горе. За 8 мин. разговор в Германия с компания за наемане на автомобили - SIXT платих сметка от 102 лв. без ДДС. Получих писмо със същото обяснение като на господина. Сега проверявам възможностите да сезирам българските институции да вземат отношение по въпроса, тъй като се оказва, че не съм единствената пострадала. Най - малкото не е коректно, а и да не говоря за отношението и забавата в отговорите на Теленор! Просто ще прекратя взаимоотношенията си с тях!!!!
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
ДА ГО ДУХАТ!!!
преди 2 години
0
Точно преди 5 дни прекратих всякакви взаимоотношения с Теленор и ви съветвам да направите същото! Това е най-сдържания коментар, който мога да поставя...ако кажа това което заслужават ..коментара ще бъде свален заради нецензурни думи...
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2018. HotArena | Всички права запазени