Безпрецедентен успех: Две вина на „Братя Минкови“ сред десетте най-добри в света

1859
11 Април 2014, 10:36


Вината на Изба „Братя Минкови“ наредиха България сред ключовите играчи на световния пазар, заявиха най-влиятелните енолози на изложението в Дюселдорф. 


Там невероятните Каберне Фран и Ризлинг от серията Le Photographe оглавиха глобалната класация Winestars World Prowein (Световни винени звезди) в конкуренция с над 20 000 вина от цял свят. Водещите селекционери наредиха вината на Карнобатските лозя измежду десетте най-добри на планетата и обявиха, че всяко уважаващо себе си заведение или магазин трябва да ги притежава. Le Photographe Cabernet Franc и Le Photographe Rheinriesling са единствените български вина, отличени в надпреварата и единодушно бяха обявени за посланици на страната ни на международните пазари.


Високото отличие бе присъдено в рамките на най-престижното винено изложение Prowein в Дюселдорф. Там за двадесета поредна година се събират хората, определящи кои изби ще влязат в листите на елитните ресторанти и търговски вериги в цял свят. Според изтъкнатото английско списание Decanter, конкурсът има основен принос за винената индустрия, защото избира най-качествените и стойностни напитки на планетата.


Вината Le Photographe покориха световните селекционери с невероятните си вкус и аромат, модерна стилистика и оригинален дизайн, разказаха участници в изложението. Те съчетават всички уникални характеристики на тероара в Карнобатския край. Богатите на минерали почви придават неподражаем финес във вкуса им, характерен само за висококачествените вина, издържани в европейски стил. Според винените критици, качеството на Ризлинга и Каберне Франа са постигнати благодарение на природните дадености в плодородния регион, а технологичната намеса е минимална. Този факт им придава допълнителна стойност, защото отговаря на тенденцията за консумация на природосъобразно направени вина.


Това не е първият международен успех за Le Photographe, припомниха изтъкнати родни сомелиери. Вината са отличени със златни медали от изложения в Брюксел, Берлин и Париж. През 2013 г. серията спечели Златен медал и от френския конкурс Alliance du Monde, и се нареди на четвърто място измежду най-добрите винопроизводители на планетата. Не случайно личният фотограф на Барак Обама – прочутият Хари Бенсън, избра Le Photographe Cabernet Franc за да отбележи 84-я си рожден ден, коментираха почитатели на серията.

 

Le Photographe Rheinriesling

За засаждането на величествения винен сорт Ризлинг Изба „Братя Минкови“ подбра великолепен масив в местността Терзийски Баир. Тероарът там е отлична предпоставка за отглеждане на висококачествено грозде, а богатите канелено-горски почви придават на виното неподражаемите минерални аромати, с които то покори енолозите от Winestars World Prowein в Дюселдорф. Във вкуса му се откриват нюанси на ябълка, праскова и мед, а цветът е красив, наситен и блестящ. Интензивните му зеленикави отблясъци отлично хармонират с добре изразената свежест и петролните тонове, които са запазена марка на този сорт. Le Photographe Rheinriesling е истинско предизвикателство за колекционерите, защото е сред малкото бели вина, притежаващи потенциал за стареене в бутилка от 5 до 15 години. Още с появата си на пазара през 2013 г., Le Photographe Rheinriesling бе избрано за едно от най-добрите вина на Балканите в рамките на Balkan International Wine Competition.

 

Le Photographe Cabernet Franc

Сортът Каберне Фран, отгледан в Карнобатските лозя, е носител на Златен медал от престижното изложение Vinalies Internationales – Франция. Най-авторитетните европейски енолози обявиха, че са очаровани да открият във вино от този сорт пикантния и екзотичен аромат на зелена чушка. Той няма аналог в света и доказано се среща само в гроздето, отгледано в масивите на изба „Братя Минкови“. Уханието, характерно за най-елитните вина, се дължи на богатите и плодородни канелени горски почви. Заедно с мекия климат, оптимално слънчево греене и нископланинският ридов релеф, те създават перфектния тероар за отглеждане на класическия винен сорт. Гроздето, е отглеждано без изкуствени торове и препарати и е брано на ръка. За да се извлече уникалният  аромат на зелена чушка, то е оставено да престои с ципата петнадесет денонощия. Чрез тази автентична технология се постига наситения и силен тъмночервен цвят, впечатлил журито на конкурса. 
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2018. HotArena | Всички права запазени