Българските колекционери съхраняват историята ни

817
20 Февруари 2013, 16:02


Българските колекционери съхраняват не само ценности, но и ценността система на българина. Това е много важно да се знае, тъй като често обществото гледа на колекционирането на антики като на необяснимо хоби.

 

Тъжно и недопустимо е да се мисли по този начин, имайки предвид, че голяма част от историята на България е била почерпена именно благодарение на българските колекционери.

 

Как иначе щяхме да познаваме отделните периоди от античното ни изкуство, ако не беше видният колекционер и дарител Иван Радев?! А какво да кажем за приноса на Светлин Русев в развитието и популяризирането на българката култура? Имената на достойните българи, пазители на родната култура и изкуство, са десетки, но за съжаление, недостатъчно ценени.

 

Неслучайно Вежди Рашидов е отбелязвал неведнъж, че българските колекционери не са врагове на нацията, а нейни партньори. Членовете на Съюза на колекционерите в България (СКБ) са категорични, че колекционер може да се нарече само този, който има принос в опазването на културното наследство.

 

„Нещо повече, колекционерите косвено учат обществото ни да уважа изкуството на нашите предци, да го зачита и да проявява лично отношение към него“, твърди един от членовете на СКБ Светльо Кантарджиев. И добавя, че за да бъдеш член на съюза трябва да си ценител на антиките, но преди всичко – да цениш българското.




Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2018. HotArena | Всички права запазени