Чеченски терорист изпратил „черна вдовица” да убие Филип Киркоров

1864
22 Декември 2015, 10:12


Чеченски терорист планирал убийството на мегазвездата Филип Киркоров, научи HotArena.

Певецът и феновете му трябвало да умрат по време на заложническата драма в театралния център на Дубровка
.


През 2002 година паралелно със заложническата драма в театралния център на Дубровка по време на мюзикъла „Норд-Ост“ терористът е планирал и убийството на звездата на руската естрада. На 23 октомври 2002 година камикадзето Заира Даудова е трябвало да хвърли на сцената на театъра самоделна бомба, след което да активира пояса си с експлозиви, пълен с метални топчета. За да бъде ликвидиран Киркоров, тя е трябвало да седне на първия ред. 

В началото всичко вървяло по план: Даудова безпрепятствено преминала през охраната. Поясът с експлозиви и гранатата в джоба на "черната вдовица", както наричат жените-камикадзета, не били забелязани от никой. Всичко обаче се объркало, когато служителите на театъра й поискали телефона. През 2002-а много модели не са имали функция за изключване на звука и затова гардеробиерките не пускали никой с телефон в залата.  Оставайки без връзка, терористката започнала да се паникьосва, не успяла да получи никакъв сигнал, пише "ШОУ".

След час излязла от театъра и се отправила към колата заедно с Ахъяд Межиев, който е командвал цялата операция. С тях имало още една жена-камикадзе - Айшат Амаева, която е трябвало да се взриви в метрото. Забелязвайки, че момичето нервничи, Межиев се отказал от плановете си.

Двете жени заминали за Ингушетия и близо пет години за тях не се знаело нищо. Задържани са през 2007 година.  Заира Даудова е разказала за подготвяния атентат, но тъй като не познавала добре руската столица, съобщила, че обект на атаката е трябвало да стане кинотеатър „Пушкинский”.

Осъдена е за „незаконно притежание на оръжие” и амнистирана в съдебната зала. В Белгия се е омъжила и е родила дете.  Амаева излиза на свобода непосредствено след задържането, тъй като така и не било доказано, че е щяла да се взривява.Терористичният акт в Театралния център на Дубровка на улица „Мелников“ (край метростанция „Дубровка“), Москва, Русия е криза със заложници от 23 до 26 октомври 2002 година. Атаката започва, когато около 40-50 въоръжени терористи от чеченски произход, начело с Мовсар Бараев, превземат претъпкания театрален център, в който се играе мюзикълът "Норд-Ост". Терористите взимат за заложници 850 зрители, като отправят искане за изтегляне на руските войски от Чечня, както и незабавно да се сложи край на Втората чеченска война.

След 2 и половина дни обсада руските специални части ОСНАЗ провеждат акция по обезвреждане на терористите, вкарвайки във вентилационната система на театъра секретен газов химичен агент. В резултат от операцията по освобождаването на заложниците са ликвидирани всички терористи.

В хода на операцията загиват 129 заложници (по други данни - 174). Всички с изключение на двама загиват от химическия газ, използван от спецчастите. Сред загиналите има и 9 чужденци. 
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2018. HotArena | Всички права запазени