Черният петък – пълна измама (Ето как бяха прецакани родните потребители)

2492
29 Ноември 2014, 11:30


Българите се хванаха в капана на маркетинговия трик „Черен петък“, узна HotArena.net. Над 300 000 000 лева бяха похарчени вчера в рамките само на няколко часа в големите молове, както и в онлайн магазините.

 

Сайтовете за пазаруване буквално прегряха и още в ранните сутрешни часове най-хитовите стоки изчезнаха, а в големите търговски вериги опашките бяха гигантски.

 

Черният петък завладя и българските потребители, които от няколко седмици насам са заливани с „уникални“ оферти за всякакъв вид стоки, че дори и екскурзии на изключително ниски цени, но само ако бъдат закупени в последния петък на ноември – 28-и, описва в. „Всеки ден“.

 

Истерията в България около американския ден за пазаруване с огромни намаления в дните преди Коледа обаче е нож с две остриета, а маркетинг специалисти дори биха казали, че това си е чиста набутвация за родния потребител, който не само че не се сдобива с желана стока за почти без пари, ами често е прецакан и с лошо качество на продуктите, както и лоши условия за гаранция при повреда или желание да върне обратно купеното.

 

Какво е всъщност Черният петък? Началото му идва от далечната 1975 г. в американския щат Филаделфия. В съвременната битова култура на САЩ петъкът е след Деня на благодарността, който е възприет за начало на коледния пазар. На този ден обикновено се предлага намаление на цените на стоките и чувствителните към изгодата американци започват лудо пазаруване.

 

Навлизането през последните години на Черния петък у нас обаче не става по американски модел, а по побългарен. Оказва се, че десетки търговци се възползват от въпросния ден, за да пробутат залежали и непродаваеми стоки на уж по-ниски цени, а често стоката е била предварително оскъпена.

 

Репортерска проверка показа, че Черният петък никак не е розов за родните потребители, а си е наистина черен. Обещаните намаления, достигащи до 70%, не са нищо друго освен търговски уловки, в които заблудени купувачи попадат като в абсолютен капан. Сред хилядите реклами, които ни връхлитат, убеждавайки ни да пазаруваме евтино, има и такива, които се възползват от истерията и треска за пазаруване и така рискът от измама е неколкократно увеличен. Не е тайна, че много от търговците се възползват от еуфоричното състояние на купувачите, заслепявайки ги още повече с огромни, цветни и говорещи табели за намаления до 99%.

 

Един от най-шумно рекламираните сайтове тази година е „Е маг“, който не само заля интернет пространството, но и телевизионния ефир с гръмки обещания за качествени и евтини стоки. Истината обаче се оказа съвсем различна, провери „Всеки ден“.

 

Примерите с измамни цени са буквално стотици, но показателен е този с един от най-търсените телефони в момента – последното издание на „Самсунг S5“, който, намален в сайта с 21%, струва 819,99 лева, като старата му цена е била 1049,99. Същият този телефон обаче може да се намери в още двайсетина конкурентни сайта дори на цена под 800 лева, и то без никакво намаление. Примери като този много!

 

Освен че много от стоките първоначално са били оскъпени, след което намалени и цената им е същата като в останалите магазини, българските чорбаджии правят какви ли още не трикове, за да набутат непродадените си продукти.

 

Така например някои стоки са в ограничено количество и свършват първи, ако изобщо са били на промоция. Това обаче кара потребителите да купят други продукти със сходни параметри, с които обаче инак не биха се сдобили. В маркетинга това е познато още като стратегия на продажбите – изпуснал си специалните намаления и продавачите се надяват да закупиш подобен продукт като този, който е бил намален.

 

Междувременно вчера Комисията за защита на конкуренцията глоби собственика на „Е маг“ – румънската компания „Данте Интернешънъл“, с рекордните 551 хиляди лева заради рекламната кампания „Черен петък“. Глобата представлява 4% от размера на приходите от продажби на дружеството за 2013 г.

 

Според КЗК от „Е маг“ са нарушили добросъвестната търговска практика с определянето на цените и прилагането на отстъпки за промоционалните продукти по време на кампанията си миналата година.

 

Рекламните послания, че „това е денят с най-много и най-големи намаления през годината“ и „Само днес получаваш най-много и най-големи отстъпки през годината“, имат заблуждаващ характер по отношение начина на формиране на крайната цена за потребителите, се казва в решението на КЗК.

 

Това обаче не повлия на приходите на „Е маг“. Над 100 хиляди българи са се регистрирали за участие в кампанията „Черен петък“ вчера, похвалиха се гордо от дружеството. Битката за намалени с до 70% телевизори, смартфони, лаптопи и други електроуреди започна в 7,26 часа сутринта и само в първите десет минути посетителите са направили 12 000 поръчки, а продажбите са вървели със скорост от 20 продукта в секунда.

 

Само за час поръчаните стоки достигат 40 хиляди, а 3 часа след началото вече са закупени 70 000 продукта на стойност 6,3 млн. лв. До обяд са били продадени 6000 смартфона, 6000 таблета, 11 300 домашни електроуреда, 2300 детски продукта. Кампанията продължи до 23,59 часа снощи.

 

„Черен петък“ имаше и в една от най-големите вериги за продажба на дрехи – H&M. Магазините предлагаха намаление на всички стоки от 20%, но условието бе да се направи оборот от минимум 80 лева. Гигантски опашки се виеха пред касите на магазините в столичните молове.
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
лили
преди 3 години
0
аз съм била в Щатите.там по-големият процент от хората живеят добре,могат да си позволят всичко без да се налага като нас да пестят с месеци и много ми е смешно като ги дават по телевизията как се бият и се бутат като отворят този намален пазарен ден....защо го правят,не знам?!
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
filip
преди 3 години
0
тук да не като в Щатите, нищо не е толкова намалено
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2018. HotArena | Всички права запазени