Чочо потомък на революционери (С АКТЬОРЪТ СИ ОТИДЕ ЗАВИНАГИ ЕДИН ВЕЛИК РОД)

1868
12 Май 2013, 16:00


Чочо Попйорданов е последният потомък на стар род, белязал историята с героизма и жертвоготовността си.С неговата нелепа смърт великият род си отива завинаги, научи HotArena.net.

 

Прадедите на обичания актьор са сред Солунските атентатори, които в началото на април 1903 г. взривяват няколко обекта, с цел да привлекат вниманието на европейската общественост към поробеното българско население в Македония и Одринско.

 

Двамата по-малки братя на дядото на Чочо са натоварени с отговорни задачи за изпълнението на атентатите. Йордан Попйорданов–Орце е ръководител на групата, подкопаваща тунел под солунския клон на Банк Отоман, за да заложат под нея динамит. Милан Попйорданов–Миле отговарял за пренасянето на динамита.

 

Миле умира малко преди старта на операцията, попадайки в засада на хайка заптиета. Той дори е бил възпят от народа. Песента „Болен ми лежи Миле Попйорданов” се изпълнява и до днес.

 

Йордан Попйорданов–Орце загива един ден след атентата в една от тайните квартири на организацията в Солун. Самоубива се, за да не бъде заловен от обсадилите го турци.

 

До последния си дъх се е борил с тях. Орце умира млад–само на 22 години.

 

Петър, най-големият брат, единствен оставил потомство и продължил рода. По негова линия се раждат и другите Попйордановци–чак до Чочо.

 

След Балканската и Междусъюзническата война голяма част от рода Попйорданови натоварват покъщнината си на каруци и се прибират в България.

 

Чочо бе последният продължител на легендарния род. За жалост почина, преди да даде на света още един Попйорданов.

 

С него великия род си отива завинаги. И това е голямата болка на баща му Иван Попйорданов, пише „Всеки ден”.

Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
sadafas
преди 5 години
0
ostavete choveka da pochiva v mir nai setne :X
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2018. HotArena | Всички права запазени