Експлоатира ли Слави малката Крисия?

5329
13 Март 2014, 14:47


Слави Трифонов експлоатира Крисия Тодорова, смятат възмутени зрители на шоуто.

 

Според тях това е трудова експлоатация на невръстно дете с единствената цел рейтинг, видя HotArena.net.

 

Малолетните звезди на Слави Трифонов, повлякоха крак на децата в телевизията. Крисия Тодорова, Господин Андреев, Симона Иванова – буквално за една нощ имената на тези три хлапета станаха известни в цяла България.

 

Малчуганите с ангелски гласчета и сладки личица превзеха телевизионния екран и показаха, че в родните медии в последните години има истински глад за нови попълнения. След първия опит в тази насока все повече телевизии подеха инициативата да ангажират невръстни за своята програма.

 

От около година в телевизионния бизнес се наблюдава нова мода – предавания с деца, които показват своите певчески и актьорски таланти. Първият, който се възползва от това съвсем случайно откритие, бе Слави Трифонов. От последните няколко седмици още две нови предавания претендират за „детския” рейтинг в праймтайма на телевизиите – „Големите надежди” и „България търси талант”. За пръв път шоу програмите с малчугани излязоха от своя часовия пояс рано сутрин и мощно стъпиха в територията на скандалните и комерсиалните предавания. Това е най-категоричният знак, че в българските зрители има глад за нещо различно от обикновените риалити формати. В същото време върху крехките детски плещи се е проснала нова отговорност – да разбудят замръзналия в кризата медиен бизнес и да привлекат нови рекламодатели и зрители. В тази ожесточена битка за пари и рейтинг,


големият въпрос е – ще пострадат ли децата?

 

Ако до скоро бе по-скоро изключение, днес хлапета на възраст от 7 до 12 гастролират в ефира по всяко време на денонощието, а имената им се въртят в безброй клипове в интернет. За пръв път от ерата на популярното шоу „Като лъвовете” се забелязва толкова голям интерес към детското творчество във всичките му измерение. Логично обаче родители, зрители и различни организации се питат – кой печели от тази подранила популярност на малките?

 

„Международната организация по труда приема, че е налице трудова  експлоатация на дете, когато упражняваният от него труд го поставя в опасност, уврежда здравето му, намалява шансовете му за достойно развитие и съществуване, за достоен бъдещ живот, ограничава възможностите му за получаване на адекватно образование или го поставя в каквато и да е зависимост”, цитират буквата на закона от Главна инспекция по труда.

 

По думите им детският труд в отрицателен смисъл обхваща също използването на деца в нерегламентирани и престъпни дейности – производство, разпространение и трафик на наркотици, порнография, сексуална експлоатация, включително трафик с цел икономическа експлоатация, използване на деца за просия, въвличане в извършване на престъпления. Най-характерните форми на трудовата експлоатация в България са просията и джебчийството, с които пък се бори Държавната агенция за закрила на детето. Точно за това при участията на деца в телевизионни предавания и риалити формати не може общо да се коментира дали е налице експлоатация на деца, без да има конкретни данни, констатират от службата. Оттам твърдят, че вече са правени проверки за това и са не са попаднали на факти, които да им дадат основание да сезират компетентните институции за експлоатация на деца.

 

Точно това успява да спаси и продуцентите от всякакви претенции на родителски организации, че


малчуганите са подложени на неподходящо натоварване.


И в действителност е така – 4-5-часови репетиции и 20-минутно телевизионно участие, едва ли биха могли да се характеризират като тежък физически труд. Друг е въпросът дали те не представляват стрес за детската психика. Особено, когато тя се сблъска с фактор като популярността.

 

Всъщност децата в шоубизнеса не са нов феномен. Още от годините на социализма десетки сладки личица от малкия екран, успяха да оставят своята следа в зрителските сърца. За някои от тях този ранен старт в кариерата донесе много позитиви и без съмнение предреши избора им на професия. От култовата лента „Таралежите се раждат без бодли” изгря звездата на Димитър Цонев, а популярният актьор Иван Ласкин още не може да се измъкне от образа си на Васко да Гама от село Рупча. Детето-актьор Олег Ковачев пък реши да последва пътят на режисурата и да излезе от обектива на камерите, но оставайки в киното. Доколко обаче всеки от тях бе продукт на социализма, никой не бе изкушен от толкова голяма слава, колкото посреща днешните малки звезди само след едно тяхно появяване от малкия екран.

 

Точно тази слава и ефектите, които има над крехката детска психика, станаха причина майката на първата асистентка на Господин Андреев Тереза Тодорова, да си я прибере в родния град Русе и да й наложи ограничение за публични изяви. Семейство Тодорови, оцениха, че тяхното свръхнадарено дете има нужда от здравословна среда, в която да се развива и повече време за срещи с приятели и връстници, вместо в размотаване в тв студиа . В същото време ежеседмичните ангажименти на малката госпожица при Слави заплашваха както установения й ритъм, така й обучението й в училище. И докато преждевременното слизане от екрана на Тереза даде на Трифонов възможност за ново риалити, родителите на чаровната певица останаха доволни, че тя отново ще може да се върне към своите занимания с пияно, пеене и танци, без да е отпила от


горчилката на телевизионния провал,


който заплашва нейните заместници.

 

Точно този провал пряко усетиха всички малки момичета, които се състезаваха за мястото на асистентка на Господин Андреев. След отпадането на всяка от тях реки от сълзи поливаха гримьорните в Би Ти Ви. И ако дори за много от техните каки и батковци в музикалните риалити формати „Мюзик айдъл” и X factor този епизод в пътя им към върха на родния шоубизнес е труден за преглъщане, на възраст под 14 може да доведе до непоправими психически щети.

 

Къде тогава е ползата на всички тези родители, продуценти и програмни директори, да превръщат малки деца в шоу маймунки? Вероятно отговорът е в парите.

 

„Най-често ангажирането на децата се осъществява чрез сключването на договор между продуцентите или организаторите на предаването и единия или двамата родители, когато лицето е под 14-годишна възраст. Възнаграждението по тези договори се получава от малолетното лице чрез неговите родители”, обясняват от Главна инспекция по труда. Самата тя не може да контролира тези договорености, защото те нямат отношение към дейността й.

 

С това наивната реплика, изстреляна преди време от 9-годишния чаровник Господин Андреев, че родителите му ще продадат джипа му награда и ще решат какво да правят с парите, добива нови измерения. Разбира се от „Уикенд” не се съмняваме, че сумата ще бъде похарчени за детето, но дали всички родители на деца звезди, биха постъпили по този начин? Все пак вече плъзнаха спекулации, че


„заплатата” на малката Крисия


ще отиде като издръжка на семейството й, което е в тежко финансово положение. Дори в тези конкретни случаи обаче децата да не са потърпевши и с радост да дарят доходите си за семейството, не се ли създава предпоставка в бъдеще все повече малолетни да издържат родителите си. Още повече, че на самите майки и татковци често им се налага да пренебрегнат своите собствени ангажименти, за да водят талантливото си хлапе по участие, репетиции и ангажименти из цялата страна.

 

Както е известно, българското законодателство забранява на лица под 18 години да изпълняват всякакви трудови ангажименти, без писменото разрешение на Инспекцията по труда. Специфичното обаче е, че техните артистични изяви и участия не се третират като трудова, а гражданска договореност. Това означава, че не е необходимо да се разреши на деца да работят и да получават възнаграждения за изявите си от друг, освен от родителите си. Почти никъде отговорностите и стресът, на който те са подложени, не се третират като част от тяхната професионална характеристика. Лесно обаче може да се каже, че шоубизнесът е месомелачка готова да погълне всяка наивна душа в името на по-висок рейтинг. Доказвали са го безброй благородни предавания, която са се сдобивали с опашка от скандали само седмица след своя пилотен епизод. Дали тази среда е безопасна за работа на малолетни може да преценят само компетентните органи, но без съмнение тя е не подходяща. Доказват го и последните няколко ситуации, които извадиха на показ колко тежко могат да бъдат приети провалите от децата.

 

Както стана ясно, малката


Симона Иванова трудно преживя


факта, че не тя, а приятелката й Крисия Тодорова е избрана за асистентка в „Шоуто на Слави”. И кой може да я вини, че подхожда толкова детски наивно в желанието си да остане на екран и да прави това, което най-много обича – да пее. Малката дори отказа да репетира за концерта в своя роден град Свищов, а се канеше и завинаги да слезе от сцената… За щастие, негативните емоции отстъпиха място на любовта й към музиката и все пак тя успя да се появи на концерта на победителката Крисия в Разград, а след това да се върне и към своите собствени ангажименти.

 

Всичко това обаче идва само да се докаже, че когато става въпрос за работа с деца, Слави и продуцентите на „Големите надежди”, и „България търси талант” трябва да са изключително внимателни. В противен случай могат не само да открият много даровити деца, но и да затрият много такива.
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
Diana
преди 4 години
-1
I DA E D A KAKVO ME EBE MEN RODITELITEI GO PRAVJAT SADISTIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
Diana
преди 4 години
-2
da ste ni gi predstavili V I E gospoda kade bjahte
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
baba
преди 4 години
-2
Значи в Америка може, а тука не. Какво значи експлоатация. То за това сме на този хал - децата трябва да свикват на труд от малки, но още е в сила учи мама, за да не работиш. Браво на Крисия и цялото и семейство, а хейтърите да умират от завист. Зла нация сме ей!!!!
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
Лили
преди 4 години
-1
семейството на Крисия никога не е имало проблем с доходите,а напротив! Те са некви баровци!Спрете да си измисляте само и само да ми я защитавате!
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2018. HotArena | Всички права запазени