Ето как ни мамят магазините по Коледа (Леката музика и преправените етикети ни зомбират+още трикове)

1547
22 Декември 2014, 14:00


Коледните празници са времето, в което търговците най-много лъжат потребителите. В цялата суматоха по организирането на пиршествата и пазаруването на подаръци хората не се усещат как стават жертва на измама в магазините, узна HotArena.net.

 

Най-честата е пускането на продукт в промоция в ограничени количества, който се рекламира масирано, но когато потребителят отиде в магазина, точно той липсва, пише „Всеки ден“.

 

Клиентът е привлечен от атрактивната стока на добра цена, но поставен в подобна безизходица, си тръгва с алтернативна, която не е толкова евтина, предупредиха от Комисията за защита на потребителите.

 

Според експерти в такива случаи правилното поведение е човек да се откаже от покупката, макар вече да е инвестирал време и средства за посещението на магазина. Много стоки точно по празниците се пускат с изтекъл срок на годност. Затова, колкото и да бързате, винаги четете опаковката.

 

Друг трик в дните около Коледа и Нова година е супермаркетите и търговските центрове да зомбират купувачите с музика, за да ги заставят да похарчат повече пари. Психолози установили, че под въздействието на ненатрапващи се мелодии хората изпадат в „потребителски транс“ и купуват абсолютно ненужни неща.

 

Техниката за зомбиране с музика е разработена от секретни военни научни институти. Опарени клиенти пък алармират, че намаленията по моловете у нас не приличат по нищо на тези в Западна Европа и са най-много до 50 на сто.

 

Освен това в най-голяма степен с отстъпки се продава ширпотребата, а скъпите марки са по-евтини с не повече от 30 на сто, докато на Запад именно те са с най-големи намаления – дори до 90 на сто. За сметка на дрехите сериозни разпродажби има при техниката. В дните около Коледа компютри и таблети се намаляват с до 50 на сто.

 

Все по-често в големи вериги цените на стоките се изписват с едри цифри в евро, а под тях с малък шрифт е стойността в лева. По този начин потребителят се заблуждава, че стоката е евтина и тръгва да купува.

 

Месарите пък предупредиха, че в следващите дни в търговските вериги ще се пробутва старо месо. Съветите към потребителите са да не се хващат на евтините промоции, тъй като пържолите им може да се окажат, че са замразени още през миналия век. 
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2018. HotArena | Всички права запазени