Феновете на Евровизия заподозряха задкулисни игри

1846
16 Януари 2012, 19:50


Феновете на българската Евровизия заподозряха задкулисни игри. Техен инициативен комитет изпрати до имейла на HotArena.net писмо, което публикуваме с незначителни съкращения.

 

"Ние, почитателите на песенния конкурс на Евровизия искаме да предизвикаме дискусия и ответна реакция на нашите въпроси относно критериите за оценяване на този конкурс - не само заради нас, но и заради всички български зрители и почитатели на конкурса, които нямат възможност да изразят тази своя позиция", пишат почитателите на музикалния форум.

 

"Ние смятаме, че има странности в решенията на Академията за българска песен на Евровизия и бихме желали да получим обяснение за тези решения. Ще бъде целесъобразно да получим честен отговор за всичко това, защото като следящи конкурса в дълбочина в последните 10 години, но и като активни български граждани, забелязваме, че вероятно отвъд музикалните критерии има и други, които ръководят решенията на журиращите. Това ни възмущава, не само, защото държим да имаме честно избран представител, но и защото това мероприятие се финансира от нашите данъци".

 

Отвореното писмо на феновете е адресирано в частност до Стефан Димитров, председател на Академията за избор на песен в конкурса "Българската песен на Евровизия".


"Уважаеми г-н Димитров, резултатите от класирането провокират някои въпроси относно механизмите на оценяване на песните от страна на журито и условията за безпристрастност при вземането на решения, касаещи оценяването на изпълненията в конкурса.


От позицията на хора, които от години следят конкурса в дълбочина, бихме желали да повдигнем дискусия около следните неизяснени моменти:


1. Какви точно са вашите критерии (на Академията като институция) за оценяване на песните в конкурса и доколко покриват официалните евровизионни такива на международния конкурс за вокално майсторство на изпълнителя, композиция и оригиналност на песента, сценично представяне, общо впечатление от представянето, както и кое от тях каква тежест има при вашето оценяване на дадена песен?


2. Настояваме да бъдат публикувани вашите критерии в низходящ ред, както и вотът на всеки отделен член на Академията. Бихме искали да се покажат всички листове с оценките на съответните членове на Академията в автентичен вид.3. Бихме желали официално становище относно твърденията, че журито не е присъствало в своята цялост във всяка една точка от времето на генералната репетиция и не е оценило изобщо част от песните.


4. Ще се радваме да видим алтернативни варианти за решения на проблема, като въвеждането на жури според официалния правилник на международния конкурс за песен на Евровизия, според който журито, оценяващо песните е 5-членно, със следния състав: радиоводещ, изпълнител, композитор, текстописец, продуцент, като трябва да има по един представител от всяка област, а имената на журито да се обявят публично най-късно по време на живото предаване на самия конкурс.

 


5. Предлагаме намаляване на броя на членовете на Академията, защото смятаме, че в този й вид се размива вотът на професионалистите и се повтаря зрителското гласуване, което обезсмисля съществуването на журито като коректив".Писмото е подписано от Христина Соколова, Велина Баева, Мария Желева, Светлана Желева, Живко Найденов, Владимир Димитров, Иван Кацарев, Деян Петров, Светослав Пецов, Катя Петрова Божилова.

 
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2018. HotArena | Всички права запазени