Финансовата криза уби модния бизнес в България

1255
12 Февруари 2013, 13:48


Световната финансова криза, която повлече цял свят, се отрази пагубно и на модния бизнес. Повечето смятат, че най-пострадали от стагнацията са от строителния и ресторантьорския бранш, но не малко модни агенции затвориха кепенците под ударите на кризата.

 

Азбучен пример за това са Джей Моделс, които бяха принудени още в края на 2007 г. да прекратят дейността си. Модната и рекламна агенция е първата в страната, която пада жертва на кризата, но далеч не е единствената.

 

Истината е, че модният бизнес в България страда още от началото на световната стагнация, но за това почти не се говори. Тук също се получава добре познатата и пагубна междуфирмена задлъжнялост, както в строителния бранш например. Големите рекламни агенции започват все по-рядко да плащат на модните и задлъжняват все повече.

 

Модните агенции, от своя страда, се опитват да закърпят дупките, като намалят хонорарите на моделите драстично. Повечето момичета се отказват да работят при такива условия и заминават за чужбина, където трудът им е оценяван доста по-добре.

 

Това повлича след себе си и други проблеми. Фотографите са все по-рядко търсени, тъй като на практика моделите в агенциите са малко. Тези, които са на щат, са отстранени и започват да снимат като фрийлансъри. В един момент собствените на модните агенции осъзнават, че преливат от пусто в празно и взимат тежкото решение да закрият бизнеса си.

 

Неслучайно, още в началото на световната криза представители на модната индустрия в Италия поискаха спешно понижаване на данъците в сектора. Но подобен спасителен пояс за съжаление не бе подаден на родните фирми. 
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2018. HotArena | Всички права запазени