Готвачката Мариела Нордел в афера за 60 милиона евро (Подробности за грандиозния план)

2934
23 Юли 2015, 12:00


Афера за 60 милиона евро забъркала нахаканата Мариела Нордел от шоуто „Мастър шеф”, узна HotArena.

 

Готвачката си правела грандиозни планове за инвестиции, в които забъркала една камара народ.

 

Мариела Нордел щяла да строи плаващи хотели и казина край Варна. По-точно хвърляла мрежи с подобни гръмки обещания към министерство на отбраната по времето, когато то се управлява от Веселин Близнаков. Това си припомниха служители във военното ведомство, които запомнили Нордел заради помпозните й планове да инвестира 60 милиона евро и даде работа на 1500 души. 

 

Мариела, която е възпитаничка на Ловешката езикова гимназия, по онова време се афишира като шеф на пиарския отдел на шведската фирма „Океаник криейшънс”. Тогавашният й съпруг Рони е шеф на компанията. Медиите са бомбардирани от информации, че шведите ще направят обща фирма с военните заводи „ТЕРЕМ”, пише „Уикенд“.

 

След това ще започнат да сторят плаващи хотели и казина, като за целта ще използват строителната площадка на кораборемонтния завод „Флотски арсенал” във Варна. Военните обаче трябвало да вкарат в общото предприятие около 100 декара, тоест територията на завода. Шведите пък щели да дадат новата технология, която до този момент била забулена в секретност. Както казва великият Остап Бендер –

 

„Бензинът от вас - идеите от нас”. 

 

Въпросната свръхсекретна технология била разработка на военноморската индустрия на скандинавците. Преди да се появи в България фамилията Нордел, тази иновация не била напускала Севера, от нея се ползвали само шведските военноморски сили. Мариела обаче щяла да я извади от бункерите и да я докара на брега на Черно море.

 

Според твърденията на семейството, Рони Нордел притежавал правата върху технологията. С нейна помощ корабите-казина и хотели практически щели да са вечни, защото ръждата била безсилна. Секретният материал, който нашите уж щели да получат за първи път, бил по-лек, но по-здрав от стоманата, с висока степен на термо- и водоизолация, а екологията се съхранявала на сто процента. 

 

В началото на 2006 г. представители на „Океаник криейшънс”, тоест семейство Мариела и Рони Нордел, влизат в контакт с ръководство на военните заводи „ТЕРЕМ”. Дори е подписан меморандум за сътрудничество и за създаване на съвместно дружество, припомнят си източниците ни. Самият 

 

министър Веселин Близнаков докладва пред медиите

 

за крупната сделка, която се мъти. 

 

Пред нашите военни за по-голяма убедителност са представени договори на шведската компания на семейство Нордел с южноамерикански държави за възлагане на поръчки. Тънкият момент е обаче, че това са само предварителни договори, подчертават добре осведомени. Първият продукт на смесеното българо-шведско дружество щял да бъде суперхотелът „Мая”, поръчан от мексиканска туристическа компания! С неговия дизайн дори се захванали двама пловдивски архитекти!

 

След като пробият с плаващите казина и хотели, във „Флотски арсенал” щели да строят и ваканционни селища, офиси, търговски и бизнес центрове! Обща фирма с военните обаче така и не е създадена.

 

Според източниците ни един от препъни камъните е шведското условие за апрот на земята на „Флотски арсенал”. На някои по-печени експерти от тези мераци им замирисало на чиста измама. 

 

Рони и Мариела Нордел междувременно кръстосвали страната в търсене на нови безнестеритории. В Плевен убедили областното ръководство, че поне една четвърт от машините, с които ще се правят свръхлеките и устойчиви панели за плаващите казина и хотели, ще излизат от плевенските машиностроителни заводи. Отворили дума и за изграждане на завод за биогорива, но и от това нищо конкретно не се получило.

 

Покрай голямата активност на двойката Нордел, намерили се любопитни, които надзърнали и в сайта на шведската компания „Океаник криейшънс”. Така разбрали, че в борда на компанията, наред с Мариела, има още един българин - Менко Менков. По това време той е все още не особено известен столичен адвокат. Сега, в многобройните си излияния пред медиите, Мариела обясни, че той е кумувал на сватбата й с Рони Нордел.

 

През 2003 г. адвокатът на Цветан Цветанов, кандидатствал заедно с Мариела за закупуване на Варненската корабостроителница. Тогава те играли от името на шведския холдинг „Фисон инвест”. До сделка обаче така и не се стига. Компанията тогава влезе в орбитата на Кирил Домусчиев.

 
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2018. HotArena | Всички права запазени