Интересната история на обувките на платформа

1927
07 Юни 2016, 15:56


Носят ги Лейди Гага и Наоми Кембъл, а през 70-те са били предпочитани от цяло поколение музиканти и артисти като Кис и Т Рекс, Елтън Джон и Ози Озбърн. Няма как да отгатнете, но говорим за обувките на платформа или т.нар. “платформи”. Те са изобретени преди хилядолетия и след сандалите и мокасините са най-старите обувки, познати на човечеството. От Древен Египет и Япония до Индия и Гърция, платформите да били носени от жени и мъже от благородническото съсловие, явно като атрибут, подсказващ тяхното социално положение. Причината за това е може би илюзията, че правят човека по-висок и внушителен. Или по-практичното обяснение, че пазят дрехите и краката чисти.

Има запазени сведения, че в Гърция и Рим платформите са носени от актьорите и са били толкова задължителни, колкото маските им.
Окобо е японското наименование на познатите на мнозина дървени налъми, носени от всички. През 18 век се превръщат в отличителна характеристика на гейшите. Характерното име идва от звука, който се издава от търкането на дървеното сабо в каменната настилка. В началото тези специфични обувки са правени от едно парче дърво, издълбано на мястото на ходилото и пристегнато с ремъци от кожа или плат.

Шопини, така са били известни платформите през Късното Средновековие (15-17 век). Въпреки, че изглеждат много по-удобни от своите източни аналози, все пак се е изисквало истинско умение да се пази равновесие. Благородните дами са имали прислужник, в чиито задължения е влизало и изправянето на въпросната персона. Те са били направени от корк или дърво, покрито с кожа или кадифе, а понякога и украсени със скъпоценни камъни. Придворните обущари са имали специални калъпи за обувки на платформа.

През 70-те години на миналия век диско културата възражда и интереса към обувките на висок ток, в т.ч. и платформите. Те отново са носени от мъже и жени, но вече като чисто моден аксесоар. През следващите десетилетия навлизат и в модните среди като част от колекциите на дизайнери като Вениана Изстудя и Александър Магмен. Малко по малко платформите се превръщат в чисто дамски аксесоар и поради тази причина можем да ги видим в ярки цветове и най-различни материи.

В наши дни този вид интересни обувки се превръщат в аксесоар, част от дамския тоалет, носен при специални поводи. Да, те вече не са ежедневно предпочитани, но това далече не означава, че трябва да стоят в дъното на вашия гардероб. Платформите се съчетават както с панталони, така и с поли и рокли, можете да ги носите през всички сезони. Освен че повишават ръста, те все още предават усещане за превъзходство и аристократизъм. Идеални са за приеми и коктейли, а някои ги предпочитат и за светските събития. Така или иначе грешка е да ги отписваме.

По всичко личи, че обувките на платформа ще продължат да са част от нашия светски живот! Но вече като бутиково допълнение.Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2018. HotArena | Всички права запазени