Истината за храната, която ядем! Кожи, сухожилия и химия в чинията докарват рак

8694
28 Август 2013, 11:20


Клиентите на големите супермаркети малко по-малко започнаха да разбират, че ако искат да си купят месо, по-добре да не се спират пред щанда с кренвиршите. Малцина обаче от тях осъзнават, че този тип храна и полуфабрикати са не само лоши на вкус, ами и изключително вредни за здравето с предпоставката да докарат дори рак, научи HotArena.net.


Химикали, овкусители, изкуствени оцветители и аромати се слагат не само в кренвиршите, но и в почти всички деликатесни продукти от месо.


Повечето от евтините колбаси например дори не съдържат месо. Най-често те са смес от овкусители, соев концентрат и вещества водещи до затлъстяване като натриевите карагини. Освен това са добавени още редица химикали, които да придадат на тази паста вкус на месо. Според производителите в минимално количество те не са вредни за здравето. Истината обаче, че като ги консумираме години наред те се натрупват в тялото и оказват влияние.


Ето от какво са направени например кренвиршите—25 % соев протеин, 15 % птиче месо, 7 % просто месо, 5 % брашно —нишесте, 3 % — овкусители и 45 % от месния продукт представляват емулсия—смесени кожи, сухожилия и кости. Това разкрива разследване на руската телевизия ОРТ, направено за голяма част от месокомбинатите.


„Месни“ продукти с подобен произход не се произвеждат единствено в Европа. Още по-страшно е у нас. За да спестят суровини производителите слагат повече нитрити и глутамати и почти никакво месо.


„А ако си мислете, че като си купувате от по-скъпите филета—например тези от пуешко месо—си спестявате химията, трябва да знаете, че се лъжете”, разказват специалисти по храните.


Статистиката в продажбите разкрива, че почти всеки втори българин яде кренвирши през ден. Любимото мезе за вечеря обаче неумолимо копае гроба ни, категорични са диетолози. В тях има толкова много химикали, че те вредят на организма ни и то сериозно.


Известният специалист по-здравословно хранене д-р Георги Гайдурков обясни, че когато толкова много химия се изсипва в тялото ни години след години, организмът си създава “депа”, в които изхвърля тези вещества. Точно както си изхвърляме боклука.

Те не могат да бъдат обработени и в крайна сметка създават отровни за нас съединения. От тези депа, които се настаняват по-слабите места на организма ( като стомах, панкреас, черен дроб) по-късно се образуват злокачествените онкологични заболявания.


„В малотрайните колбаси има най-много 20 процента истинско месо, всичко друго са субпродукти. В някои се използва механично обезкостено месо, което е богато на мазнини при свинското, и пълно със сухожилия при птичето и говеждото.


Другата съставка е месокостен хомогенат —машинно обезкостено месо, което не се препоръчва за консумация от хора. То е пълно с костна тъкан, костен мозък и разрушена мускулна тъкан”, коментират хранителни експерти.


Самите ензими и стабилизатори, които се добавят, също са много вредни за човешкото здраве. Особено за малки деца, астматици и болните от бъбреци. Някои от тях дори имат откровено канцерогенно действие и са забранени в много от „белите страни”. Става въпрос за Е-тата с цифри: 121, 123 и 240.


Из форумите коментират, че дори животните отказват да ядат подобно месо. Някои от феновете на здравословното хранене стигат до там, че препоръчват котешката и кучешката храна, вместо кренвиршите.


„Трябва да следим етикетите и какви Е-та има в това, което си купуваме. Защото няма как да се излекувате, ако всеки ден ядете отрови”, съветват експерти, пише „Всеки ден“.
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
Жоро
преди 4 години
0
Че, има измами в хранителната промишленост,има но къде е са инспекторите от ХЕИ,ОТ ДВТК,ПОЛИЦИЯ,СЛЕДСТВИЕ,ПРОКУРАТУРА... защо взимат заплати? Това се случва там където няма контрол.Тук при нас къде въобще има контрол?!?!! Хората купуват евтини кремвирши,щото не могат да си платят сметките.
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
мима
преди 4 години
-1
Ама защо ги ядете.Те хем не са хубави,мазни без месо ,а не са и здравословни.
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
Панда
преди 4 години
0
А бе каква е тая логика дето вкара "mimsi" те ако имаха хиляди левове никога нямаше да си взимат подобна "храна" , понякога е въпрос на оцеляване.
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
mimsi
преди 4 години
0
Браво,че давате гласност на истината!И все пак хората няма да разберат,че купувайки си подобна "храна",ще им излезе солено,давайки хиляди левове повече за лечение на следствието от нея :)..как не разбират,че евтиното излиза ВИНАГИ скъпо..
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2018. HotArena | Всички права запазени