Иван Христов: Кариерата не би могла да съществува и да има стойност, ако няма общество и хора, на които да я посветиш

1510
24 Април 2017, 16:30


В събота на 22 април се излъчи третото от четирите специални издания на предаването „Сблъсък“, което „възкръсна“ отново в подкрепа на кампанията на ДНК „Направи го за България“. Темата на спора бе „Трябва ли кариерата да бъде преди децата?“, а участниците в дискусията в първи рунд бяха „Мис България“ Антония Петрова, по професия - юрист, волейболистът Владо Николов. Антония бе в синия ъгъл и защити тезата, че кариера трябва да се гради преди да се появят децата. Владо пък стана родител на четвърто дете тази година и въпреки това кариерата му прдължава да върви само нагоре.  Той бе в червения ъгъл като опозиция, а именно – според него децата винаги са били и трябва да бъдат на първо място.

 

 

Според Петрова е трудно да се съвместява професия с отглеждането на деца. Изтъкна също, че познава много малко жени, които са на около 30-годишна възраст и или нямат деца, или имат само по едно. Причината за това било, че жените са иззели функциите на мъжете и им се налага освен да се стараят да бъдат мечтаните домакини, да работят здраво и да изкарват пари. Което пречи и не дава оптимални резултати в отглеждането на едно дете.

 

 

Във втори рунд към отбора на Владо Николов се присъедини водещия Иван Христов, който също „се размножава безспирно“, според Андрей, и „с бързи темпове“. Съюзник на Антония по темата трябваше да бъде Евгения Калканджиева, която не се появи и бе заместена от ПР-ката на ДНК „Направи го за България“ Валентина Томова. Валя е майка на две деца, които е родила почти едно след друго. Заради дългото майчинство покрай двете (5 години) много трудно се е върнала към кариерата си. Тя и Антония защитиха тезата, че дългото майчинство дистанцира от социалната и работната среда, които допринасят за по-голямата увереност на жената, към които после приобщаването се случва бавно и по-трудно.

 

 

Андрей се намеси и призна, че дълго време се е самозалъгвал, че кариерата му е било основателно оправдание той да не бърза да прави деца, но след години осъзнал, че истината за отлагането била съвсем друга.

 

 

В трети рунд дамите стигат до извода, че кариерата,  по-скоро работата, е важна, тъй като без пари много трудно се гледа дете. Валентина добави, че самоувереността на майката, вследствие на това, че има успешна кариера, се предава и на наследниците и е по-предпочитана, отколкото да гледат на нея като на смачкана от домакинство жена.

 

 

Кариерата не би могла да съществува и да има стойност, ако няма общество и хора, на които да я посветиш“, отсече Иван. И продължи: „Трябва нещата да се строят в правилната последователност: Първо да има хора, да има общество и чак след това, с всички останали украшения, да има кариера и личностното израстване“.

 

 

Аз смятам, че жените трябва да работят, трябва да имат социални контакти, трябва да стоят възможно най-кратко в къщи, защото стоенето вкъщи води до затъпяване и депресии. Но когато са готови, трябва да имат деца, и да не забравят, че след 35 години всяка една бременност се води проблемна“, заключи от своя страна Владо Николов.

 

Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2018. HotArena | Всички права запазени