Какво уби майката на чалгата? Можеше ли шефката на радио „Веселина” да бъде спасена? Вижте отговорите

3819
03 Септември 2015, 12:00


Веселина Каналева, създателката на познатото на всички радио „Веселина”, почина внезапно вчера, узна HotArena.

 

Покрусеното ѝ семейство съобщи единствено, че музикалната журналистка е получила инфаркт, скоро след което е настъпил и фаталният край. Погребението ще се състои на Централните гробища в Пловдив утре от 10 часа, пише „Всеки ден”.

 

Надали има някой в България, който не е слушал радиото, което тя и мъжът ѝ основават 4 години след падането на комунизма. „Веселина” прозвучава за първи път в приемниците през далечната 1993 година.

 

По това време турбо фолкът набира все по-голяма популярност. Голяма заслуга за това има именно радиото на Каналева. То залага на „музиката на народа” и без свян пуска, както сърцераздирателни балади, така и кючеци. За всекиго по него.

 

Именно тази печеливша тактика изстрелва „Веселина” на челно място сред българските радиостанции. По едно време дори задминава и „Хоризонт”, където всъщност започва кариерата на Каналева.

 

Тя се влива в редиците на Радио Пловдив на млади години – само на 15. Славата ѝ идва с предаването за фолклор „Чули ли сте, не сте ли”.

 

Бързият успех на чалга радиото кара критиците да я обвиняват едва ли не в поквара на обществото. Тя става „съучастник” на Митко Пайнера и Слави Трифонов в "масовата чалгаризация”. „Ако Митко Димитров-Пайнера е бащата на чалгата, то Веселина Каналева е майката“, казват в шоу средите.

 

Кучетата си лаят, керванът си върви. А радио „Веселина” става все по-слушано. Бумът идва с увеличаването на покритието и в София и Южна България. Тогава станцията става машина за пари.

 

След всеки възход, обаче, идва и падение. Каналева прави може би само една грешка в професионалния си път, но тя ѝ струва много.

 

През 2003 г. решава, че щом радиото е толкова успешно, а технологиите постоянно напредват, значи е време и за телевизия. Следват инвестиции на спечеленото досега в купища скъпа техника.

 

Веселина тръгва и срещу доскорошните си партньори от „Пайнер” като основава свое продуцентско студио. Рискът обаче е непремерен, а конкуренцията – подценена. Новият проект се оказва фиаско, а Каналева обрича медиите си на сериозни финансови трудности.

 

Налага се през 2007 г. да продаде медийната група. След сделка с европейската компания SBS Broadcasting Group, дълговете на радиото и телевизията са погасени, а Каналева е със 17 млн. по-богата

 

Тогава Веселина разбира, че е дошъл моментът, в който да се оттегли от медийния пазар и да изживее спокойно старините си след десетките години неуморен труд. Тръгва на екскурзии, успява да види пирамидите в Египет, Мачу Пикчу, дори се вози на прословутия влак „Ориент Експрес“, описан в романа на Агата Кристи. 

 

За жалост, Веселина Каналева си отива само на 67 години, неуспяла да вземе от живота всичко, което заслужава.

Екипът на HotArena изказва съболезнованията си на семейството ѝ.
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2018. HotArena | Всички права запазени