Крадла на самоличност вилнее във Фейсбук

7222
01 Август 2011, 12:39


Крадци на самоличност и на лични данни вилнеят в Интернет и във Фейсбук, разкри шефът на сектор "Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт" (ГДБОП) Явор Колев пред БГНЕС. 

 
Един от профилите в социалната мрежа, потенциален обект на кибер-криминалистите, е на жена, представяща се като Николета Манолова, разбра HotArena.net от свои източници. 
 
 
Зад въпросния профил се крие лице, представящо се за администратор във Фейсбук. Обикновено изпраща следното съобщение до произволно набелязани профили:
 
 
"Здравейте, профилът Ви ще бъде деактивиран до 24 часа, тъй като ни съобщиха, че използвате чужди снимки. Ако не докажете профила си ще Ви бъде деактивиран (изтрит).
 
 
Администратор :
Николета Манолова".
 
 
Как става "доказването"? За да изглежда всичко по-достоверно, менте-администраторката изпраща следния мобилен телефон 0896 303 801, на който убедително разяснява, че някой недоброжелател е докладвал профила ви, че използвате снимки на друга личност. 
 
 
И за да докажете, че на собствения си профил сте вие, трябва да изпратите на "администратор" Манолова снимки, различни от публикуваните във Фейсбука ви. След което лицето започва да злоупотребява с личните ви снимки, които публикува във фалшиви профили, а според някои "ужилени" дори в сайтове с порно съдържание.
 
 
След няколко сигнала от хора, пострадали от въпросната кибер-престъпничка, HotArena.net се свърза с роден компютърен специалист, който има стаж в централата на Фейсбук. От него научихме, че социалната мрежа НЯМА СЕДАЛИЩЕ в България, нито има УПЪЛНОМОЩЕНИ ЛИЦА в страната с администраторски или подобни функции. 
 
 
HotArena.net съветва своите читатели да не се доверяват на подобни лични съобщения като гореспоменатото!Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
Лед
преди 6 години
0
Маймуна мръсна ! Добре че си е делийтнала профила.
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
милко
преди 6 години
0
Браво ве направихте едно добро дело. А тая маймун вече си е делийтнала профила. Нека
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
Камен
преди 6 години
0
Мамицата и, да ми прати на мен ще я наредя аз!
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
rosko9
преди 6 години
0
Сега като я почнат ГДБОП-аджиите, ще й се стъжни . ХОХХО
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2018. HotArena | Всички права запазени