Крисия прецакана! Защо провалиха онлайн гласуването?

3374
18 Ноември 2014, 11:00


Гласуването в интернет за детската „Евровизия“ е било провалено и почти невъзможно, съобщиха наши сънародници, живеещи в чужбина, научи HotArena.net.

 

„Никъде извън участващите държави не можеше да се гласува. В съботната вечер ние гледахме конкурса през официалния сайт и там в някакъв момент съобщиха, че има проблем заради прекомерно натоварване. Известно време се мъчиха да го оправят и накрая просто казаха, че няма да стане“, разказва Камелия Велева от Манчестър, цитира в. „Всеки ден“.

 

Семейството й и всичките им приятели, както и цялата българска общност в Англия, която е много сплотена, положили всички усилия, но администраторите в мрежата се изгаврили с тях: „Казаха буквално You killed the online voting (Вие убихте онлайн гласуването) , т.е. обвиниха всички включили се онлайн в убийство. Били твърде много хората навсякъде, не само тук. Излагация!“.

 

Фейсбук вече преля от коментари на недоволни нашенци в странство. Стана ясно, че от Испания, Гърция и Венецуела също не са могли да гласуват.

 

„Колко удобно! Толкова сме свикнали с нагласените неща в България, че вече нищо не ни учудва или не би ни учудило“, възмущават се някои. Други обаче контрират: „Не мисля, че беше нарочно. Просто не само нас ни заварват неподготвени такива неща. Сайтът на БНТ с инструкциите за гласуване от чужбина също бе блокирал“.

 

Всички, които стискаха палци за малката Крисия и пианистите Хасан и Ибрахим в съботната вечер, са убедени, че нашата представителка щеше да бъде първа в онлайн гласуването, ако интернет не им бе погодил този номер. По данни на МВнР от 2010 г., разпространени неофициално в НС по време на работата върху Изборния кодекс, броят на българските граждани, живеещи в чужбина е над един милион (без Турция).

 

Броят им по преценка на дипломатическите ни представителства за 2011 г. е над 2 милиона. Става въпрос за емигрантите и официално работещите, това не включва българските малцинства в заварено положение. В Испания те са около 170 хиляди души. Най-много във Валенсия (40 000). В Гърция са около 150 хиляди, във Великобритания, Германия и Италия – по 100 хиляди, и т.н.

 

Това означава, че поне половин милион от сънародниците ни в Европа не са могли да упражнят правото си на глас. Така ангелът от Разград Крисия, която очарова журито и многомилионната тв аудитория, незаслужено остана на втора позиция, след представителя на Италия.

 

За победителя в онлайн гласуването от страни, неучастващи със свой представител, бе определена специална награда. Каква е тя, и досега не е ясно. Въпреки нестихващите атаки и запитвания БНТ мълчи по този въпрос. В официалния сайт на конкурса всички са сложили Крисия на първо място.

 

Детето чудо обаче не се интересува от цифри и шашми. Тя продължава да радва българите, и то от сърце. Малко след пристигането си в България музикалният вундеркинд разплака и нашенската публика с участието си в „Гласът на България“.

 

Момиченцето заедно с Хасан и Ибрахим изпълниха „Моя страна, моя България“ и разчувстваха както журито и участниците, така и цялата публика. Очевидно обаче беше, Крисия е на прага на силите си. Тя изглеждаше по-съсипана отвсякога и с разклатено здраве. „Това върху нея е просто издевателство.

 

Трябва да я оставят малко на мира и да си почине“, коментираха почиталите на самородния талант. Още на летището Крисия сподели, че е много изморена – от емоциите, от напрежението, от пътуването.

 

Това обаче не попречи на екипа, предвождан от Евгени Димитров – Маестрото да накара трите деца да се появят в директния ефир на певческия конкурс.

 

 
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
\"Вие убихте онлайн гласуването\"
преди 3 години
-2
Вземете си преводач! Умолявам ви! И прочетете внимателно, че онлайн гласуването не влиза в общата схема. Да, за съжаление не успяхме да гласуваме поради срив в системата, но пък в рамките на няколко минути, валяха коментари от всички страни с глас за българските деца. Каква по-голяма награда от това.
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2018. HotArena | Всички права запазени