Криско: На турнето One Love ще изпея „Македонско девойче“! (+Коментира отношенията си с Ъпсурт, Гери-Никол и Слаткаристика)

1856
27 Юни 2017, 17:00


Криско е част от българо-македонското турне „One Love“, което стартира с безплатен концерт на 22-ри юли в Банско. Какво разказа за него, както и за взаимоотношенията си с останалите музиканти, с които ще пее на една сцена – Ъпсурт, Гери-Никол и Слаткаристика, плюс други интересни теми, научаваме от интервюто му за в. „Шоу“:

 

 

- Криско, съвсем скоро започва първото българо-македонско турне „One Love”, в което участваш и ти. С какъв заряд влизаш в този проект и какви са впечатленията ти от македонците?

 

 

- В Македония пея всеки месец, публиката е страхотна. Такова турне се прави за първи път и със сигурност ще е емблематично. На мен много ми хареса основната идея и послание на турнето – да обединява – музикални стилове, фенове, дори народи. Радвам се, че сред участниците са имена като Слаткаристика и Ъпсурт. Стартираме на 22-ри юли с безплатен концерт в Банско.

 

 

- Продуцентът Андрей Арнаудов ми издаде, че в македонските дискотеки често припяват припевите на песните ти. Освен със Слаткаристика, мислел ли си да направиш песен с друга македонска звезда?

 

 

- С Марко се запознахме преди няколко години, при първите ми участия в Македония и от тогава се виждаме почти всеки път, когато имам участие там. Да, със Слаткаристика вече имаме едно общо парче – казва се „Тик-Так” и стана доста популярно в Македония, а се слуша и в България. Пея го на всяко мое участие и виждам, че хората го харесват. Слаткаристика е много добро МС, така че може би един ден отново ще направим нещо заедно. Слаткаристика пълни зали в Скопие, за което заслужава поздравления и респект, защото при модерната македонска музика голям проблем се явява лансирането – няма официални музикални канали за поп и хип-хоп музика, както да кажем в България. Единственото място, където феновете могат да консумират този тип музика е в интернет или чрез българските музикални канали.

 

 

- Беше споделил наскоро, че на свои участия в Македония рядко или почти не виждаш лошо гледащи или намръщени типове…

 

 

- Прави ми впечатление, че в Македония музиката играе голяма роля в ежедневието. В почти всички ресторанти и кръчми там има оркестри, които свирят музика на живо, а хората пеят от масите, забавляват се. На моите участия винаги хората са усмихнати, забавляват се и да – наистина няма лошо гледащи и намръщени типове. На това турне ще изпея и „Македонско девойче”, както и още някои емблематични песни, но няма да ги издавам, нека да започне турнето... Забавни са техните думи за „чорапогащник” и „грим” – „холахопка” и „шминке”.

 

 

- Ще си партнираш на една сцена с Ъпсурт, с Гери-Никол, с която често дефилирате в медиите – там ту сте скарани, ту сдобрени, ту интимни, ту непоносими… Каква е всъщност истината за отношенията ви?

 

 

- За Ъпсурт е ясно – те са най-голямата българска рап група и за мен винаги е удоволствие, когато сме на една сцена. С Гери-Никол също се познаваме много добре, знаете заедно дадохме старт на нейната кариера с общата ни песен „Ела и си вземи”, а до сега не сме били на цяло турне заедно. С Тони Зен не сме имали интензивен контакт и ще ми бъде интересно как ще се получи.

 

 

- Забавно бе, когато на пресконференцията за турнето Гери-Никол заяви, че е бременна от теб, ти потвърди, като добави, че този път за разнообразие… ще износиш детето. Май често обичаш да се шегуваш така гръмко?!

 

 

- Да, обичам иронията и самоиронията. Често се шегувам със себе си, дори понякога и в текстовете на песните си.

 

 

- В рап музиката често освен със скандален привкус и звучене, много от посланията са пълни с различни истини за живота, казани без цензура. Всъщност това ли те привлече към този тип музика? Как се ориентира в тази посока?

 

 

- Аз не правя рап музика от доста време, но ми е един от любимите стилове, точно защото е без ограничения, правила, и задръжки. Можеш да изразиш своята позиция по абсолютно всяка тема и това може да се превърне в хит.

 

 

- А пресъздаваш ли своя собствен живот в песните си понякога? И какво точно искаш да кажеш на хората с тях през цялото време?

 

 

- Имам песни, чиито текстове са от първо лице. И да, пресъздават част от нещата, които ме вълнуват в живота. Мисля, че няма нужда да се обяснява какво иска да каже авторът на дадена песен… всичко се съдържа в текста.

 

 

- Знаеш, че когато има слава, има и проблеми, редом с признанията и успехите. В този смисъл кога популярността ти се е струвала повече като нож с две остриета, отколкото като галене на егото например?

 

 

- Когато човек е публична личност, той притежава силата да бъде чут и неговите действия да стигнат и повлияят на обществото. За по-младите може да си модел за подражание, така че трябва да се внимава какво представяме на хората. Но да не забравяме, че всеки има свобода на словото и когато изразяваш личната си позиция, ти не я налагаш, не задължаваш никого да мисли по същия начин. И нека не забравяме, че възпитанието и изграждането на една личност идва първо от семейството, и после от училището. А музиката е отражение на емоционалното състояние. Затова казвам, че популярността има две страни, но ако намериш баланса, ще стоиш по средата.

 

 

- Преди броени дни новата ти песен „Базука” връхлетя музикалните среди с бясна скорост. С нея ли мислиш да отнесеш конкуренцията това лято, защото по традиция в този период надпреварата откъм атрактивни хитове, е доста люта?

 

 

- Аз не приемам музиката като състезание. Не приемам колегите си като конкуренти. Когато един извади силно парче, той вдига всички, не само себе си. „Базука” направи 4 милиона гледания в интернет за 8 дни. За мен е достатъчно, че се харесва и хората се забавляват на нея.

 

 

- Наскоро се уверихме, че имаш съвсем нелоши актьорски заложби, както и добро въображение от участието ти в „Като две капки вода”, където с Димитър Рачков спретнахте серия от закачливи етюди с непознати хора в популярно заведение за хранене. Да не би киното да се окаже твоя несбъдната мечта?

 

 

- Обожавам киното. В момента моята продуцентска къща АДАМАНД продуцира тийн сериала „Следвай ме”. Работим върху още два проекта, свързани с киното. Бих се изявил и като актъор, имам доста предложения, но не искам да е в някоя комедийка.

 

 

- Когато човек погледне отстрани на рапърите, сякаш има някакво постоянно съревнование – кой е по-голям, кой е по-харесван, кой е по… Много от твоите колеги ги тресе звездоманията, а някои от тях твърдят, че ти си се разболял от звездна болест. Твоят коментар?

 

 

- Рапърите да се оправят… аз съм фокусиран върху собствените си проекти, интересува ме как да се обогатявам интелектуално, как да градя основа, която да дава стабилност на следващите след мен. Всички знаят, че последното нещо, което ме тресе, е звездомания.

 

 

- С кой изпълнители поддържаш добри колегиални взаимоотношения?

 

 

- Димчо е един от изпълнителите, с които имам много добър контакт. Харесвам стила му. С Ъпсурт сме в един лейбъл и сме в добри отношения, а Тита, която наскоро издаде новия си сингъл „Късай”, е част от моята продуцентска компания ADAMAND и естествено сме в много близки колегиални отношения, защото продуцирам всичко за нея.

 

 

- Както и самият ти каза преди малко, лейбълът ти е копродуцент на уеб сериал с участието на Тита. Лесно ли се получи този краен резултат?

 

 

- Всъщност участието на поп изпълнители в уеб сериали е световна тенденция и когато се появи идеята за формат, който ние самите да продуцираме, бързо се навихме. Ние сме не само ко-продуценти заедно със 7Talents, но моят партньор в ADAMAND - Кирил Киров-Кико е и режисьор на сериала. Той има голям опит в телевизията и това ни даде гаранцията и спокойствието, че крайният резултат ще е на високо ниво. Самата Тита също беше развълнувана, защото моделството и актьорската игра са други нейни таланти, които иска да развива. Това е и добра възможност за феновете да я опознаят по-добре. Надявам се, че за тях ще бъде интересно да я видят в съвсем различна роля от тази в клиповете и на сцената.

 

 

- Какво най-често ти казват хората на улицата?

 

 

- „Може ли да се снимаме?” (усмихва се).

 

 

- Всъщност колко скъпо удоволствие се оказва рапа? Ти си и продуцент и със сигурност знаеш цената на всеки детайл от крайния резултат…

 

 

- Толкова, колкото са високи целите ти. Аз влагам от личните си средства, колкото е нужно и не пестя за това. Трудно е. Цялата организация минава през мен – всеки един детайл. Времето ми е плътно ангажирано, но когато завърша поредния проект, се чувствам много удовлетворен.

 

 

- А има ли война между рапа и попфолка? Мнозина определят дори рапа като „новата чалга”…

 

 

- Ако имам свободно време, не бих го отделил за такъв безсмислен казус. Музиката е преди всичко слушане. Едни харесват едното, други другото, а трети и двете. Винаги ще казвам – „Не осъждай това, което не разбираш”.

 

 

- Доста дълго време устояваше на офанзивата на различни лица от фолка да създаваш хитове за тях. И все пак наскоро го направи за Мария. Какво те накара да направиш това изключение?

 

 

- Този проект не е първият, който правя за изпълнител от фолк жанра. Обичам музикалните експерименти и комбинирането на стиловете. При всеки проект, който правя обаче, държа на моето характерно отношение към звученето, както и в този случай. Мария трябваше доста да промени начина си на пеене от стандартния за жанра. Мисля, че се получи различно и интересно. Работният процес протече лесно, защото Мария е перфектен професионалист и знаеше точно какво е необходимо да направи, за да се получат нещата.

 

 

- В такъв случай имаш ли намерение да запишеш дует с представител на поп фолк жанра?

 

 

- На този етап нямам планове за такива дуети. И не мисля, че сега има нужда от подобен проект.

 

 

- Церемонията по връчване на наградите на БГ Радио наскоро предизвика масово възмущение. В редица коментари, например, се пита защо ти нямаш награда, при положение че имаш не една или две хитови песни зад гърба си за разлика от други, които нямат и една, но имат статуетка?! Разочарован ли си и какво мислиш за всичко това?

 

 

- Отдавна съм спрял да търся логика в Наградите. Дали има задкулисни игри, честно казано, не ме интересува. Моята награда са моите фенове. През 2017 г. правя 10 години на сцената. За това време имах много трудности и премеждия, но феновете бяха с мен в клубовете, в интернет и по улиците. Затова съм им безкрайно благодарен.

 

 

- Пишеш книга – какво те провокира да го направиш?

 

 

- Казва се „Пътят нагоре” и е по случай 10-те години на сцената. В нея ще имате възможност да прочетете за цялото ми развитие, откакто дойдох без пари в София до сега. Има интересни случки от личния ми живот, които не съм разказвал никъде. Описано е с кои хора съм се срещнал по пътя, с кои съм останал и с кои съм се разделил.

 

 

- Какви са плановете за лятото – повече релакс или повече работа?

 

 

- Основно работа. С турнето „One Love” ще обиколим България и Македония, освен това имам участия в Италия и Германия, а на есен ще има нови неща от мен - не само в музикално отношение. Но нека първо мине лятото, защото се очертава да е горещо!
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2018. HotArena | Всички права запазени