Любовница на Румен Порожанов лапна 5 милиона от скандална афера? (Вижте какви схеми се въртят в Държавен фонд „Земеделие”)

5213
29 Септември 2016, 14:54


Леко грозничка мацка, с голям нос и дупе, младши експерт във Фонд „Земеделие”, която се води любовница на големия бос там Румен Порожанов, е лапнала 5 млн. лева от скандалния бизнесмен Марио Николов. Както ги е лапнала, така после се наложило и да ги предаде на правилния човек, който всъщност е уредил далаверата, а и работното й място.

 

Момичето, с име на сорт тютюн, което не блести нито с ум, нито с красота, но пък била доста разкрепостена в леглото и чак отвратително амбициозна, е била използвана само като куриер за уреждането на подкупите, научи HotArena

 

Ето и каква всъщност е аферата

 

Синонимът на източването на европейски средства за десетки милиони Марио Николов в началото на идната година отново ще се изправи пред съда за прилапаните от програма САПАРД 7,5 милиона евро през 2007-а. Докато аферата се превърна в нарицателно за мудното и зависимо правосъдие у нас, скандалният бизнесмен не спи, а продължава да поглъща ненаситно европейски пари, като последният му удар на стойност 5 млн. лева е само на няколко месеца. При това схемата за източване на Държавен фонд "Земеделие" е толкова гениално проста, че държавата със сигурност ще остане с пръст в уста.

 

Незаобиколим фактор в тази схема е и шефа на фонда не по-малко скандално известният Румен Порожанов. Просто и ясно без неговия подпис далаверата няма как да стане.

                                                    

Ето й фактите.

 

Държавен фонд земеделие вече е изплатил 5 млн. лева на свързани с Николов фирми по прословутата Мярка 121 за развитие на земеделските райони по четири проекта за паткарници, които не са построени и в тях няма животни. Съгласно правилата ДФЗ трябва да си поиска парите обратно от 4-те дружества - САМИ МИЙТ БГ, ХОЛИД, НИК ФУД БГ и АГРОВАЛ БГ. Това обаче няма как да стане, защото те чрез ипотеки са задлъжнели с милиони на друга фирма свързана с Марио Николов – ФЮНЕКС ЕООД. Така хитрецът е пресипал от единия джоб в другия, а държавата остава с пръст в уста.

Интересно защо ДФЗ не е проверил бенефициентите си за връзка със скандалния Николов.

 

Нещо повече – според самия изпълнителен директор на Фонда Румен Порожанов проектите са били напълно допустими за финансиране. Елементарна проверка в Търговския регистър показа за минути, че техните мениджъри и собственици са същите лица, които са управлявали фирмите на Марио Николов по време на аферата САПАРД от 2007 г. Подставените лица на скандалния бизнесмен просто са преразпределени, като един от номинален управител е станал номинален собственик, а друг от собственик е станал управител, показа регистъра.

 

В последните дни ДФЗ се похвали, че проектите за евромилиони на 4-те фирми, свързани с Марио Николов, са дадени на прокуратурата заради констатирани нарушения.  Така по всички правила и закони лицето Николов и фирмите му трябва да са персона нон грата за Държавен фонд „Земеделие” и от оттук нататък като нарушители да не получат нито лев по нови проекти.

 

Но не така мисли Румен Порожанов. Подставени лица на Николов са в играта за още 30 милиона, напълно в разрез с правилата на ДФЗ. Споменатата вече НИК ФУД БГ например, която вече е уличена в злоупотреби и дадена на прокуратурата от Фонда, движи проект по мярка 4.2. за 5 749 600 лв.

 

По мярка 4.1. кандидати са „Ник Фуд БГ“, но също и  „Делид“ ЕООД и „Промюлар“ ЕООД. И трите са собственост и се управляват от лица, които са свързани със скандалния бизнесмен. Няма как тези фирми да бъдат допуснати до участие докато срещу тях се води разследване без изпълнителния директор Румен Порожанов директно да е погазил закони и правила и да ги е покровителствал.

 

„Ник Фуд БГ“ отдавна се ползва със специалното отношение на Порожанов. Още през 2013-а година ДФЗ отпуска на фирмата безвъзмездна финансова помощ на стойност 1 399 538.69 лв. за „извършване на строително-монтажни работи и доставка и монтаж на оборудване за ферма за пуйки”. Крайният срок за изпълнение на договора е 6 месеца след подписването му, но не по-късно от 31.07.2015 г.

 

На 17.12.2015 г., след като е изтекъл не само срокът на споменатия договор, но и след крайния срок по Наредба № 8 (за отсрочка при форсмажорни обстоятелства) – 15 октомври 2015 г., Румен Порожанов с анекс лично удължава в нарушение на закона срока за изпълнение на договора на НИК ФУУД до 31.03.2016 г. Това обаче не е краят. На 25.03.2016 г. се подписва нов анекс, с който отново се дава отсрочка до 31.03.2021 г.! Как точно Порожанов е бил „убеден” да злоупотребява със служебното си положение в полза на фирмата остава въпрос към прокуратурата. На който едва ли ще бъде намерен отговор.
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2018. HotArena | Всички права запазени