Майките излизат на бунт с памперси и биберони днес

1063
22 Октомври 2012, 10:58


Майки от цялата страна ще излязат в 12:00 ч. на национален протест за увеличаване на парите за майчинство и на детските надбавки. Акцията ще се проведе едновременно пред областните управи и общини в над 20 града, сред които Варна, Пловдив, Бургас, Разград, Стара Загора, Плевен. В София протестът ще е пред Народното събрание.

Инициативата, станала известна още като "Бунт с памперси и биберони" е в знак на несъгласие със замразените средства за отглеждане на дете. Месечният размер на сумата за майчинство до 2-годишна възраст на детето е 240 лева. Парите не са актуализирани от доста време, а бюджетът за следващата година също не предвижда увеличение.

Без промяна в проектобюджета остават и детските надбавка, които са 35 лв. месечно. Майките настояват сумата да се увеличи на 50 лв. и да отпадне ограничението за отпускането им според семейния доход.

 Сред исканията на днешния протест са майчинството и обезщетението за отглеждане на дете до 2 години да се обвържат с минималната работна заплата, с въвеждане на семейно подоходно облагане и облекчени кредитни условия за семейства с деца до 18 години.

 Родителите настояват за промени в Кодекса на труда, които да осигуряват на работещите майки с деца под 8 години право на гъвкаво работно време, намален работен ден, половин работен ден и т.н.

Те също така искат право на равен достъп на всички деца до ясли и детски градини, така че, когато майката реши да се върне на работа, да има възможност  детето й да постъпи без проблем, конкурси и чакане на опашки в забавачница.  

"Всички тези мерки имат за цел да насърчат по-добри условия за раждане и отглеждане на дете, именно сред средната класа родители, които обичайно са работещи данъкоплатци", обясняват организаторите на протеста.Източник: manager.bg

Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2018. HotArena | Всички права запазени