Манастир „Свети Иван Рилски“ сбъдва желания (ВИЖ КАК)

2073
08 Март 2013, 15:52


Рилският манастир изпълнява желания, стига да знаеш как точно да си ги пожелаеш. Това научи HotArena.net от местни жители, според които през годините в манастира са ставали всякакви чудеса, но най-вече - на вярващите. Не вярваш ли в чудото, в доброто, в позитивното, няма да ти се случи добро, казват старите хора от Кюстендилско.

 

Според един от митовете, които ни разказаха в околността, Рилският манастир сбъдва и желания. В малката пещера край обителта, където дълги години е живял Св. Иван Рилски, и днес се стичат хиляди туристи. Малко от тях знаят, че именно там могат да си пожелаят нещо и то ще изпълни.

 

„Трябва да си напишат съкровената мечта на един лист и да го скрият в пещерата. Гарантирано ще се изпълни“, разказва ми една от местните жени, която продава сувенири край манастира.

 

Докато обсъждахме запазения вид на манастира, разбирам, че това е благодарение на стотиците дарители на „Свети Иван Рилски“. „Хората идват и помагат с каквото могат. Бедни или богати – даряват по нещичко в знак на признателност. Много чудеса са ставали тук“, разказва жената.

 

Книги, дрехи, ценни предмети, храна – всеки помага, с каквото може. „Изследователят Иван Хаджийски, например, дари историята на дупнишкото читалище „Зора”, Вили и Здравка Георгиеви помогнаха със старинни предмети, а издателят Светльо Кантарджиев направя рядко срещано дарение – за самата обител“, споделя продавачката край манастира.

 

Не й трябваше да убеждава и нас да помогнем с нещо на „Свети Иван Рилски“ и с радост оставихме скромна сума за манастира.

 
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2018. HotArena | Всички права запазени