Методът Майндфулнес: Живей в настоящето

1602
01 Октомври 2016, 16:13


Методът Майндфулнес е терапия, която ни съсредоточава върху настоящето

Само настоящето, в което се намираме към момента има значение, а именно концентрирането върху него е целта на метода Майндфулнес. Да живеем сега и за мига – това се оказва не безумие, а една съвършена рецепта за душевно здраве и спокойствие.

Способни ли сме да се съсредоточим в настоящето?


За повечето хора е изключително трудно да се съсредоточат в разрешаването на ситуации, които са на дневен ред. Те се реят в неясното бъдеще, а някои са така затормозени от негативното си минало, че дори не осъзнават как я карат на автопилот. С помощта на терапията Майндфулнес ние можем да обръщаме внимание на всеки детайл, да се наслаждаваме на вкуса на всяка хапка, да медитираме съвсем съзнателно върху всеки звук и действие от заобикалящата ни среда.

Като за начало трябва да си налагаме по-често да хващаме прелитащата през главата ни мисъл, а след това да я раздробяваме на частици.
Нека анализът да не включва непременно осъдителни реакции, оценки за добро или лошо. Регистрираме я и я освобождаваме по пътя й, съветват специалистите, занимаващи се с метода Майндфулнес. Дори и миенето на зъби може да се превърне в един неповторим ритуал, ако започнем да следим температурата на водата, аромата на пастата, движенията, които извършваме, усещането за чистота, което ни завладява.

Ако не ви се получава спонтанно, можете да започнете с известни практически упражнения. Останете на тихо и спокойно място, дишайте дълбоко и направете опит да спазите гореописания процес.


Резултатите от Майндфулнес са бързи


Колкото и да ви се струва невероятно, тези техники са спасителни за емоционалните ви състояния, които са причина да се тревожите и да влизате в ролята на жертва. Съзнанието е чисто и има силата да взима правилни решения, да бъде много по-адекватно към настоящите житейски проблеми и да скъса с оковите, на които го обричат мислите за минало и бъдеще.
Методът Майндфулнес се препоръчва за хора със сърдечни заболявания, страдащи от безсъние, различни зависимости към наркотични вещества и алкохол, депресии.

Според сертифицирания специалист по метода Анна Тодорова ефективността на терапията може лесно да се обясни. Ние сме свикнали да се придържаме към нездравословните си навици, които не касаят единствено физическото ни тяло. С обсебващите си копнежи по бъдещето и съжаления за миналото, ние ставаме все по-малко продуктивни и стресирани. Майндфулнес ни връща обратно към естествените ни стремежи, стимулира ни да развиваме креативността си, да не се страхуваме и да черпим от скрития си потенциал. Съвсем очаквано ние придобиваме увереност, че можем да се справим във всяка ситуация, която ни се изпречи и промените са по-скоро пожелателни, не намираме причини да ги избягваме.Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2018. HotArena | Всички права запазени