Митко Пайнера на съд за авторство (Всичко за скандала)

2510
04 Февруари 2017, 08:57


Народна певица съди Митко Пайнера заради претенции към авторството на две народни песни, научи HotArena.


Надежда Брайкова твърди, че тя е автор на "Кара Кольо" и "Тъй тъй", които се изпълняват от младата й колежка Росица Пейчева. 56-годишната ямболийка е завела дело срещу продуцентската компания, която издава новите записи Пайнер студио.


Съдът обаче постанови, че претенциите й са неоснователни и дори разпореди Брайкова да заплати разноските по делото, похвали се лично Митко Пайнера. 


Той е категоричен, че Росица Пейчева със сигурност няма да е единствената певица, която ще пожелае да включи песните в репертоара си. Точно, за да пренесе старите песни в новото време, той създаде преди десет години телевизия Планета фолк.


Пайнера е на мнение, че никой няма право да прекъсва този процес с опити за присвояване на авторство с цел печелене на пари или болни амбиции, предават от Телеграф.


"Фактът, че една песен е станала популярна в изпълнение на даден изпълнител, не я прави авторска. Нито Валя Балканска претендира за авторство над "Излел е Дельо Хайдутин", нито Стефка Съботинова за "Притури се планината", коментира Пайнера. 


Това не е първият скандал за авторство, в който се забърква Брайкова. Още в зората на демокрацията тя отново е главно действащо лице в подобен, вижда се от справка в личния й сайт.
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2018. HotArena | Всички права запазени