Непоказвани платна на Генко Генков в галерия „Нирвана“

1285
02 Ноември 2016, 15:53


Непоказвани досега картини на гениалния български художник Генко Генков ще бъдат представени на елитна публика в столичната галерия Нирвана.

Повечето от уникалните платна са от колекцията на бизнесмена и меценат Николай Младжов, собственик на галерията, ще бъдат представени и картини, които са собственост на други наши колекционери – академик Светлин Русев, Венцислав Кадиев, Колю Биянов.

Вернисажът под покрива на галерията, която се намира в сърцето на София – ул. Ангел Кънчев 17, ще събере известни имена от хайлайфа, арт-средите и бизнеса. Звездата от сериала „Връзки” Лилия Маравиля ще въведе гостите в бохемския свят на Генко Генков, пише "Епицентър".


Роден през 1923 г., Генко Генков остава в историята на българското изкуство като един от най-интересните и колоритни художници. Животът му преминава под знака на крайностите – от годините, прекарани в затвора в Белене, до връчването на престижния орден „Кирил и Методий“.

„Изкуството е една крачка към безумието на истината. Защото истината е безумие”, е житейската максима на Генко Генков, който е бил смятан за гениален от някои, а от други – за луд. Неговата истина остава завинаги в картините му – пейзажи с релефни повърхности, за създаването на които използва различни материали и често прибягва до пясък и до пигменти, които приличат на керамична глазура.

Генко Генков често рисува и с нож. За разлика от много творци, той се превръща в истинска легенда в артистичните среди още приживе. В ранните години на творчеството си художникът използва предимно мрачни цветове, а след това се обръща и към по-ярките, като постоянно експериментира.

“Виолетовото е трагично. Това е цветът на космоса, на жестокия натиск на природата срещу света.Там изгарят илюзиите на живота”, смятал е Генко Генков, върху чиито творения, според специалисти, са повлияли фовизмът и постимпресионизмът.

През 2006 г. художникът напуска този свят, но оставя гениални платна, разкриващи, както е смятал и той, че от лудостта до гениалността има само една крачка.Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2018. HotArena | Всички права запазени