Неумиращите мисли на Стив Джобс

2334
09 Октомври 2011, 18:30


"Да не забравям, че скоро ще умра, е най-важното средство, което ми е помагало да взимам големите решения в живота си. Понеже почти всичко - всички очаквания, цялата гордост, целият страх от провал или излагане - се обезсмисля пред лицето на смъртта, единственото важно нещо е да живееш. Да не забравяш, че си смъртен, е най-добрият познат ми начин да не паднеш в капана да си мислиш, че притежаваш нещо, което ще изгубиш. Непрекъснато си чисто гол. Няма основание да не последваш сърцето си.
 

Времето ви е ограничено, така че не го пилейте, живеейки нечий друг живот. Не робувайте на догмите - не живейте с резултатите от мисленето на други хора. Не позволявайте шумотевицата от мнението на другите да заглуши вътрешния ви глас."
 

Из речта му в Станфордския университет (2005)

 

"Иновациите идват от хората, които си говорят по коридорите или си звънят посред нощ с нова идея, или защото са осъзнали нещо, което прави пробив в разбирането за някакъв проблем. Това се случва на внезапно свикани срещи от шестима, събрани от някого, който си мисли, че е изяснил най-готиното нещо в историята и иска да чуе какво другите мислят за идеята му.
 

Те също така идват и от това хиляда пъти да казваш "не", за да си сигурен, че няма да попаднеш в грешен коловоз или че няма да се опитваш да свършиш твърде много неща. Винаги си мислим за новите пазари, в които можем да навлезем, но само с "не" можеш да се концентрираш върху наистина важните неща."


Из интервю за "Бизнес уик" (2004)

 

"За много хора думата дизайн означава облицовка, фурнир, мазилка. Това е интериорна декорация. Това са десените на пердетата и дамаската на дивана. Но за мен нищо не е толкова отдалечено от разбирането ми за дизайн.
Дизайнът е фундаменталната душа на човешкото творение, която се изразява в последователни пластове на един продукт или услуга. Завърнах се в "Епъл", защото индустрията ни беше в кома. Напомняше ми на Детройт от 70-те години, когато американските автомобили приличаха на лодки върху колела."

 

Из интервю за сп."Форчън" (2000)

 

"Тези технологии могат да направят живота по-лесен, да докоснем хора, което иначе не бихме могли да направим. Може да имаш дете с вроден недостатък и да се свържеш с други родители и групи за подкрепа, да получиш медицинска информация, да намериш най-новите експериментални лекарства. Подобни неща могат да променят изоснови човешкия живот. Не подценявам това, но и е погрешно непрекъснато да се поставят нещата в радикално нова светлина - че всичко ще се промени. Не е задължително нещата да променят света, за да са важни."


Из интервю за сп. Wired (1996)
 

                                                                                                                                                                           Източник: infobulgaria.info
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2018. HotArena | Всички права запазени