Нова мода - Соколечение

1594
20 Януари 2012, 12:10


 

Консумирането на сурови, необработени плодове и зеленчуци е полезно, тъй като целулозата, която се съдържа в тях, действа като вътрешна метла по време на перисталтичното движение на червата. Но за по-ефективното лечение на различните видове заболявания  е по-добре да се пият соковете на плодовете и зеленчуците, защото те се смилат и усвояват много по-бързо от организма и то за около 10-15 минути, като за това усвояване храносмилателната система изразходва минимално количество енергия.

 

 

Соковете от зеленчуци са отлично средство за възстановяване на организма, заради съдържащите се в тях ензими, минерални соли, аминокиселини и витамини. За да  се получат наистина пълноценни сокове, тъканите на зеленчуците трябва да бъдат добре стрити. Само така най-важните лечебни и хранителни елементи и вещества ще бъдат освободени от растителните тъкани и усвоени от организма. Така

възстановяването на организма става много бързо

Още едно предимство при пиенето на сокове е, че могат да се приемат толкова, колкото желаете и ви доставя удоволствие, без да се принуждавате насила. За да има пълноценен ефект, дневното изпито количество не трябва да бъде по-малко от 600 грама. Колкото повече сокове пиете, толкова по-добър ще е лечебният ефект.

 

 

Кой за какво

 

 

Сок от моркови за кърмачки и раково болни

 

В зависимост от състоянието на човека морковеният сок може да се пие в количества от 0,5 л. до 3-4 литра на ден. Той е най-богатият източник на витамин А, който организмът усвоява много бързо. В него също се съдържа и голямо количество витамин В, С, D и К.

Майка, която кърми трябва ежедневно да пие морковен сок, който подобрява качеството на млякото и то да придобие повече жизнено необходими вещества. При използването на достатъчно количество по време на бременността и най-вече в последните й месеци, намалява възможността от развитието на сепсис при раждането. Редовната и ежедневна употреба на морковен сок, до 1/2 л на ден, има много по-добър ефект за организма, отколкото 12 г таблетки калций.

 

 

Суровият морковен сок е естествено лекарство при язви и ракови заболявания

Той повишава съпротивителните сили на организма срещу инфекции на очите, гърлото, както и в целият организъм и действа изключително ефективно заедно с надбъбречната жлеза. Този сок предпазва нервната система и няма равен на себе си за повишаването на енергиите и силите на организъм.

Ако сокът е приготвен от качествени, пресни моркови, той е изключително богат на органични алкални елементи като натрий, калий, калций, магнезий, желязо, а живите органични съединения на фосфора, сярата, силиция и хлора се съчетават перфектно и си взаимодействат в благотворното си действие върху тялото.

 

 

Сок от цикория за перфектно зрение

 

Ако към сокът от цикория се добави сок от моркови, магданоз и целина, ще снабдите зрителния нерв  и мускулната система на очите с най-необходимите за тях вещества, което дава удивителен резултат при възстановяване на  дефектите на зрението. Ползването на 250 г до 500 г сок ежедневно  възвръща зрението до нормално за няколко месеца.

Сок от моркови, целина и глухарче е изключително ефикасен при астма, сенна треска, когато от диетата се изключат завинаги млякото и млечните продукти, концентрираните нишесте и захар, които са причина за заболяването.

 

 

Сокът от хрян помага от оттоци

 

Смес от хрян настърган във вид на каша, с добавка на лимонен сок помага  за разлагането и отстраняването на наслоената слуз без да се поврежда слизестата ципа. Приемането на хряна не дразни бъбреците, жлъчния мехур, слизестата ципа на храносмилателния тракт. Освен това тази каша има силно диуретично действие, особено ценно при отоци.

 

 

Сокът от копър е полезен при менструални нарушения

 

Сокът на копъра е с висока кръвотворна способност и затова е полезен при менструални нарушения. При такива случаи той се прилага успешно отделно или в смес с морковен сок и сок от цвекло.

 

 

Сок от нар за болните на хемодиализа

 

Приемът на сок от нар - поне няколко чаши на седмица, е свързан с понижен риск от инфекция при пациенти на хемодиализа. Инфекциите са втората по честота причина за смърт сред при тези пациенти. Това сочат резултатите на израелско проучване.

Сокът от нар съдържа едни от най-високите стойности на полифеноли, обясняват специалистите. Те предположили, че хранителният режим, богат на антиоксиданти, би бил полезен за пациентите с бъбречна недостатъчност, тъй като тази популация често има повишени нива на свободни радикали при циркулирането на кръвта в диализния апарат.

В проучването 101 пациенти били рандомизирани на смес, съдържаща или несъдържаща сок от нар. Приемът на сок от нар поне половин чаша три пъти седмично в продължение на година бил свързан с редукция на възпалителните молекули в кръвта. Било отчетено и намаляване на хоспитализациите, най-вече по повод инфекции. По-конкретно бил отбелязан 40-процентно понижение на риска от първа хоспитализация и 80-процентно на риска от втора.

 

 

Соковете в кутии не са полезни

Установено е чрез изследвания в Университета по хранително-вкусова промишленост, че заради пастьоризирането или термичната обработка на продаваните по магазините натурални сокове се унищожават всички витамини и минерали, затова при лечение трябва да се пият пресни току-що изцедени сокове, и то веднага след изцеждането им.
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2018. HotArena | Всички права запазени