Новият сериал на БНТ "На границата" – пълен провал

2209
04 Ноември 2014, 14:00


Пълен провал -  с тези две думи може да се рецензира най-новият сериал на БНТ „На границата“, който се очакваше с изострено внимание както от зрителите, така и от гилдията, научи HotArena.net.

 

Новата поредица на националната телевизия засенчва дори шампионите по тъпотия „Недадените“ и „Четвърта власт“, пише в. „Всеки ден“.

 

„На границата“ загуби част от зрителите си още в първите минути на излъчването си. Премиерата на дългоочаквания филм на режисьора Станимир Трифонов и сценариста Димитър Стоянович бе в неделя вечерта. Въпреки великолепната актьорска игра на младия Мартин Димитров, както и на „ветераните“ Борис Луканов, Валентин Танев и Николай Урумов, авторите не са съумели да постигнат, поне засега, основната си цел – умело да разкрият границата между миналото и настоящето.

 

В основата на 6-серийния филм са военните разкази на Йордан Йовков. Излъчването на кинопродукцията съвпада с европейските чествания на 100-годишнината от избухването на Първата световна война, в която участва и самият писател, изигран от Димо Алексиев. Той не успя да се превъплъти в образа на Васил Левски във филма на Максим Генчев, но пък сега компенсира с ролята на Йовков.

 

Сценаристът Димитър Стоянович, който е брат на бившия министър на културата Петър Стоянович (навярно на това се дължи фактът, че поредицата бе одобрена за финансиране), се опитва да преплете две сюжетни линии – през 1914-а и в съвременен интернат, но зрителят някак си се губи в двата разказа и остава с усещането за два напълно отчуждени един от друг сериала, в които липсва както динамика, така често и ритъм.

 

Иначе в „На границата“ се преплитат откровенията на Йордан Йовков, споделени в писмата му от времето, когато е бил мобилизиран в Беломорска Тракия, със съдбата на едно съвременно 17-годишно момче от дом за изоставени деца. Младежът открива писмата на писателя в един изоставен калъф, в който се оказват документи, фотографии и предмети от времето на Първата световна война.

 

Четейки писмата, момчето се опитва да се доближи до една реалност, отдалечена на почти столетие от неговата. И докато зрителят се лута в границата между военните драми от преди век и съвременните преживявания на едно отхвърлено от обществото момче, се редуват красиви морски пейзажи и залези от Синеморец и Варвара, широки полета от север и запад.

 

Централно място в първата серия е отделено на преживяванията на няколко суданци, служили в редовете на османската армия в навечерието на пълния крах на империята. Въпреки искрения и трогателен разказ на чернокожите военни, които страдат за далечната си родина и разсъждават за безсмислието на войната, действието върви толкова бавно и мудно, че зрителят просто може да заспи. 
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
Христина Иванова
преди 3 години
0
Авторът на тази жълта и опредено глупава статия, дори не е имал смелостта да я подпише. А колко лесно е да хулиш.
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2018. HotArena | Всички права запазени