НСО забрани на Румен Радев да вдига самолета

2160
29 Януари 2017, 12:54


Новоизбраният държавен глава Румен Радев е получил забрана от НСО да пилотира президентските самолети „Еърбъс” и „Фалкон”, които са на разположение на флота на Авиоотряд 28, научи HotArena.

Макар да е най-добрия български летец и само допреди няколко месеца да бе командир на Военно-въздушните сили на България, Радев е получил и разписал инструкциите за безопасност от Националната служба за охрана, според които няма право сам да пилотира държавните самолети.
 
Петият президент на България все пак е получил разрешение от НСО да се вози в пилотската кабина на държавните самолети със специално предназначение, а близки до настоящия началник на Авиоотряд 28 Тодор Коджейков признават, че вероятно за Румен Радев може да бъде направен компромис и да му бъде разрешено да действа като помощник-пилот в определени случаи.

„Казусът с Румен Радев е непознат в историята на България, а и по света, тъй като до този момент няма президент с такава авиационна подготовка като него. Държавният глава на България е пилотирал абсолютно всички видове бойни самолети, с изключение на МиГ-23 и има диплома за ескадрилен командир, получена през 1992 г. в Америка. Освен това той е завършил с отличие Стратегическата академия по ВВС на САЩ, участвал е в множество симулации на въздушни боеве срещу американските самолети Ф-15 и Ф-16, има реализирани над 500 скока с парашут. Колкото и нетактично да звучи, Румен Радев е по-подготвен даже от летците на Авиоотряд 28, но правилата за безопасност не могат да бъдат заобикаляни”, коментираха от Националната служба за охрана.

Румен Радев няма да има възможност да се качи и на изтребители от Военно-въздушните сили, които управляваше преди да подаде оставка и да се кандидатира за президент, поне до януари 2021 г., когато изтича мандатът му за президент. Пилотирането на боен самолет и скачането с парашут са класифицирани като най-опасните дейности, които Румен Радев би могъл да извърши и още с встъпването си в длъжност като президент той е бил инструктиран от НСО, че няма да му бъде разрешено да се върне към старите си занимания, докато е държавен глава.

Поддръжници на генерала веднага припомниха, че доскорошния премиер Бойко Борисов често е заобикалял забраната на НСО и много пъти сам е шофирал лимузини и джипове от автопарка на държавната служба за охрана. Дали Румен Радев ще наруши правилата за безопасност, или като генерал-майор ше следва стриктно указанията, остава да видим, пише "Уикенд".Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2018. HotArena | Всички права запазени