Пак удар срещу торентите! Ето какво може да стане и у нас...

6101
30 Април 2011, 12:24


HotArena.net ви предлага поредния материал, отдалечен от лайфсайла. Защото... ами защото животът не е само лайфстайл. 

 

Прочетете само при нас случай от последните дни как преяли компании искат да ограничат свободата на общуване в Интернет. Нещо, което вече става и в България.

 

Когато се опитват да придобият доказателства, необходими за изграждане на правна стратегия, повечето организации, на които торентите им пречат, се обръщат към съдебната система. Обаче...

 

IFPI, групата на интернационалната музикална индустрия, подхожда другояче. Когато наскоро им трябваше информацията от торент сайт те просто се обадиха на компанията-хостинг на сайта, заплашиха, че ще ги съдят и без много усилия се сдобиха с хард-дисковете. Става дума за десетият по големина музикален торент сайт – LimeTorrents.

 

Докато MPAA (Американската асоциация която защитава интересите на кинематографската индустрия) показваше голям интерес към торент сайтовете през годините, хората в музикалната индустрия се концентрираха предимно върху индивидите и "споделените" услуги като Napster, Kazaa, Grokster и съвсем наскоро – LimeWire.

 

Не, че IFPI и техните членове са незапознати с торент системата. Делата срещу ThePirateBay отне голяма част от тяхното време, но е спорно дали това време е било използвано пълноценно. Не можем да кажем същото обаче за LimeWire, което беше безпощадно унищожено в Щатите.

 

И така, след като рожбата на Марк Гордън беше унищожена, какъв е следващият ход на IFPI? Отговорът явно е LimeTorrents.  Сравнително нови на BitTorrent сцената, LimeTorrents постигнаха огромен прогрес. По отношение на генериран трафик, сайтът беше на първо място сред новаците, въпреки, че беше стартиран по средата на годината.

 

И изведнъж, на 5-ти април без никакво предупреждение, сайтът падна.

 

TorrentFreak обявява, че LimeTorrents е бил атакуван, но необичайното е, че Шведската полиция не коментира случая – нещо, което те се стремят при всяка успешна атака. Какво всъщност се случва ?

 

Началото на историята се корени още през Октомври 2010.

 

IFPI се свързват с Itstaden/ServerConnect, хостинг компанията не само на LimeTorrents, но и на други големи торент сайтове, като KickasssTorrents. В стремежа си да притиснат хостинг компанията, IFPI насочиха публичното внимание и към ThePirateBay.

 

По-специално, те се концентрираха върху решението на Шведския Апелативния Съд, който постанови, че предишният хостинг на

 

ThePirateBay - Black Internetможе да бъде държан под отговорност за действията на сайта.

 

След тези действия на IFPI някои сайтове смениха ServerConnect с други хостинги в чужбина, но KickassTorrents, TorrentDownloads и LimeTorrents останаха при тях. Това беше причината за по-нататъшните действия на IPFA, които заплашиха ServerConnect, че освен за друго, могат да ги обвинят и за „получаване на пари от престъпни дейности".

 

Перифразирайки IPFA: "Вие хоствате торент сайтове, знаете с какво се занимават те, затворете ги, за да не принудим съда да ги затвори вместо вас".

 

Но съдилищата имат доста скъпа, дълга и, както можем да видим от случая с ThePirateBay – не винаги ефективна процедура. Затова IPFA пуснаха в действие тактика, използвана преди от Холандската организация BREIN.

 

Без подкрепата на полицията или която и да е друга сила, IPFI просто поискаха хард дисковете на LimeTorrents. Под заплаха от правни обвинения, подобни на тези срещу BlackInternet, ServerConnect ги дадоха, сваляйки напълно LimeTorrents. Собственикът на торент сайта не е получавал предупреждение и не му е бил даден шанс да направи бекъп на данните.

 

ServerConnect са били уведомени, че дисковете ще бъдат върнати, но това все още не се е случило. Собственикът на LimeTorrents е бил принуден да използва бекъп отпреди два месеца, като междувременно заради падането е загубил ценни позиции в Google. В момента все още тече процесът на възстановяване на сайта.

 

Миналата сутрин от TorrentFreak са се опитали да се свържат с IPFI, за да ги попитат на какво се дължи интересът им към LimeTorrents, но все още не са получили отговор. Нека се опитаме да познаем.

 

Може би IFPI се опитват да започнат дело срещу LimeTorrents на основата на подобното име и лого на наскоро спряната услуга LimeWire, като по този начин втълпят на потребителите, че тази услуга също е "незаконна"? Това няма да е първият случай, когато големи компании са използвали тази стратегия. Тя проработи и срещу LimeWire, когато те се опитваха да привлекат потребителите на Napster, друга услуга, обявена за "незаконна".
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
Боян
преди 7 години
0
И да се ползва собствен хостинг. ;)
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
dedepene
преди 7 години
0
и какъв е извода? Бекъпите да се правят начесто ;)
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
Марио
преди 7 години
0
На някои никога не им стига... винаги искат още...
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2018. HotArena | Всички права запазени