Перлите за истинските дами

1405
10 Януари 2012, 12:02


Перлите са истински “органични” скъпоценни камъни. Те или възникват естествено в черупките на мекотелите като стридите и мидите, или се “култивират”: създават се чрез слагането на външно тяло в черупката на мекотело.

 

От древни времена, във всички фолклорни митове и легенди, перлите са се асоциирали с женствеността. Една легенда възхвалява силата на перлите да отпускат ума, за да освободят енергия за по- балансирани взаимоотношения.

 

 

Кои са естествени

 

Понякога е трудно да се различат естествените от култивираните перли. Размерът е един фактор, който служи за разпознаване. Натуралните перли не надвишават 10 мм, докато за култивираните не е рядкост да имат диаметър 12-18 мм.

 

Качеството на перлите зависи от поредица от критерии:

 

Блясък: мярката за лъскавост на перлата спрямо това колко светлина отразява от повърхността си. Това е най-важния фактор, определящ цената на една перла – натуралните перли са съставени изцяло от седеф и поради това имат силен блясък, при култивираните перли е различно. Най-общо - колкото по-дълго мекотелото е във водата, толкова по-плътно се утаява седефът и следователно по-силен е блясъкът и по-високо - качеството на перлата.

Цвят: той зависи от вида мекотело, в което се създава перлата, и от водата, в която расте.

 

Форма: Идеалната форма, разбира се, е перфектната сфера.

 

Повърхност: външността трябва да е гладка и чиста, без дефекти. При натуралните видове или при по-големи размери все пак са допустими леки недостатъци.

Както се е случило с много скъпоценни камъни, хората са създали начини за обработка с цел да подобрят качеството на перлите. По отношение на цвета – избелващи бани при висока температура и флуоресцентна светлина могат да направят перлата по-бяла. Изкуствени цветове биха могли да се предизвикат чрез облъчване на перлата или чрез потопяването й в разтвор от сребърен нитрат. Повечето бижута вървят със сертификат при продаването на обработени перли, като документът удостоверява вида обработка, която е претърпяна, ако има такава.

 

 

Как да ги носим

 

Комбинирайте перлите с облеклото. Цветът на перлата може да се повлияе от множество фактори, включително от вида мекотело и минералното съдържание на водата, в която израства. Цветовете, в които се срещат са бял, розов, сребрист, бежов, златист, зелен, син и черен. Колкото по-редки са цветовете, толкова по-скъпа е перлата.

Перлите сами по себе си или в комбинация със злато или сребро са перфектният начин за изразяване на женственост. Всеки един от тези цветове лесно се комбинира с всеки цвят от гардероба на една жена. Вечните бижута, които могат да се носят и денем, и нощем – загатващи лека женственост в суровото офис обкръжение или обаяние във вечерния тоалет. Перлите, както и малката черна рокля, са емблематични за вечното в модата.
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2018. HotArena | Всички права запазени