Политолози: С референдума доказваме на народа, че гласът им се чува

1097
06 Февруари 2013, 16:04


Глас народен, глас Божи – известната латинска поговорка може да стане мото на всеки следващ референдум у нас. С подобни допитвания доказваме на народа, че неговото мнение се чува и зачита, разсъждават политолози.

 

Според тях т.нар. „провал“ на референдума за ядрената енергетика е полезен и трябва да е само началото на поредица от допитвания за важни въпроси, засягащи българите.

 

Само преди няколко дни имаше предложение да се направи референдум за броя на народните представители в Парламента. Преди повече от 50 години пък се е провело допитване за държавното управление на България – дали да бъде монархия, или република. Резултатите от референдума са смазващи – 93% от гласоподавателите искат страната ни да бъде обявена за република.

 

Любопитни са данните и от времето на Тодор Живков, когато се прави допитване за нова конституция. От над 6 милиона гласоподаватели участват 97%. 99.66% от тях са „За“ и новата конституция се приема.

 

Последният референдум за ядрената енергетика може и да не е успял да постигне такива внушителни резултати, но е добър старт, който дава заявка за желанието на хората гласът им да се чуе, разсъждава политологът Светослав Кантарджиев.

 

„Референдумът е успех за всяка една демократична държава и стъпка напред във всяко демократично общество“, заяви президентът Плевнелиев малко след провеждането на допитването за ядрената енергетика.

 
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2018. HotArena | Всички права запазени