Поп задявал Елена Петрова (Канил я в покоите си)

1911
01 Октомври 2014, 14:00


Бившият игумен на Роженския манастир дядо Йоан, известен още като брат Джон, се прехласнал по актрисата Елена Петрова, научи HotArena.net.

 

Ексцентричният духовник се титулуваше като епископ Йоан Богослов Охридски, а светското му име е Ваньо Ранков. Отецът задирял младата хубавелка по време на филмови снимки преди двадесетина години, пише в. „Всеки ден“.

 

Тогава Йоан Богослов управлявал Роженската Света обител и отворил вратите на храма за снимките на игрален филм с участието на 18-годишната Елена Петрова. Като малък брат Джон мечтаел да стане актьор и затова имал особен афинитет към кино продукциите.

 

И към актрисите, твърдят злите езици. Затова според тях идването на Елена Петрова в манастира дошло дюшеш за духовника и той се представил като голям кавалер и ухажор.

 

Звездата на къдрокосата и красива Елена тъкмо изгрявала в киното, а нейните колеги от силния пол се обръщали, когато тя минавала покрай тях. Очевидно и игуменът не останал равнодушен към хубавото Ленче, както някои подигравателно наричат Петрова. Брат Джон доста нахално я сваляше и задиряше, твърди клюката.

 

Според свидетели на случката обаче игуменът просто се проявил като любезен домакин на кинаджиите и развел Елена Петрова, както и част от колегите си из манастира. Показал и монашеските покои. В прелюбопитното житие-битие на владиката се смесват истини и легенди.

 

Едно обаче никой не може да му отрече – че е ексцентричен и че винаги привлича вниманието върху себе си – или когато препуска с кон, облечен в расото си, или когато размахва пушка и стреля от радост след някоя тежка софра, или когато в зората на демокрацията в Роженския манастир се появи със супер луксозен мерцедес, на чийто капак бе изписано името му, обградено от странен, според някои масонски знак.

 

В Роженската света обител игуменът се прочу с тежките си софри и със страстта си към оръжията. Местни твърдяха, че стаята му в манастира била превърната в арсенал, тъй като владиката притежавал всякакви видове пушки и пистолети. Миряни обаче защитаваха отеца и го определяха като добър управленец.

 

Преди да се постриже като монах, близкият приятел на Иван Татарчев и Иван Славков – Ваньо Ранков, си изкарвал хляба като санитар, таксиметров шофьор, библиотекар и реставратор на старопечатни книги. Бил е изпълнителен директор на общинското предприятие „Сватби и погребения – обредни ритуали“ към Столичната община.

 

По-късно е пиар в културно-просветния отдел на алтернативния синод. Брат Джон се появи в публичното пространство заедно с Христофор Събев няколко месеца след създаването на СДС в началото на 1990 г., където двамата бяха видни активисти. През 1994 г. е подстриган в монашество от Неврокопския митрополит и алтернативен патриарх Пимен в Роженския манастир, чийто игумен е до 2004 г.

 

 През 1996 г. е възведен в архимандритско достойнство. През 2000 г. е назначен за протосингел на алтернативния Неврокопски митрополит Гервасий, а 2 години по-късно става епископ Йоан Богослов Охридски. Преди година Йоан изпрати покайно писмо до патриарх Неофит и пожела да се върне в лоното на оглавяваната от него Българска православна църква.

 

 

 
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2018. HotArena | Всички права запазени