Потрес! Лакът за нокти води до рак, сенките за очи – до менингит, а червилата – с отрова! (Подробности)

2038
14 Септември 2015, 14:56


Лакът за нокти е канцерогенен, червилото – токсично, а гримовете – пълни с опасни бактерии, причиняващи менингит, научи HotArena!

 

За това предупреждават лекарите. Според тях ежедневният макиаж, освен да озарява лицето, може да вкара и в болница след дългогодишна употреба, пише „Всеки ден“.

 

Перфектният маникюр провокира цял спектър от проблеми – от рак до безплодие, твърдят медиците. Формалдехидът в лака за нокти повишава значително риска от развитието на злокачествени тумори. Той отговаря за втвърдяването на лаковото покритие и отдавна е заклеймен като мощен канцероген. Освен него много опасен е и толуолът (разтворител, осигуряващ нормалното нанасяне и предотвратяващ разслояването на лака).

 

Той влияе на централната нервна система и е потенциално опасен за репродуктивното здраве. Предизвиква и зависимост. Третият химикал, който е опасен – дибутилфталат, има за цел да придаде гъвкавост на лака. И той обаче може да доведе до безплодие.

 

Според медиците лаковете за нокти крият най-големи опасности за работещи в салоните за красота. Рискът от усложнения нараства, ако помещенията са с лоша вентилация. Получава се вредна среда, в която майсторките на маникюра и педикюра, от една страна, директно контактуват с вредните съединения, а впоследствие вдишват и изпаренията им. Ето защо те най-често се оплакват от затруднения с паметта, нервност, гадене, респираторни проблеми, неконтролируеми мускулни съкращения, усложнения с репродуктивната функция, спонтанни или преждевременни раждания, усложнения по време на бременност, дефицит на ръст и тегло при новородените.

 

Червилата също могат да бъдат отровни. Опасните за здравето продукти неотдавна бяха иззети от магазин във Варна. При изследването им се установило, че съдържат тежките метали олово и кадмий, които са включени в списъка на веществата, забранени за използване в козметични продукти. Оловото е един от най-токсичните тежки метали и има отровно действие върху човека и живите организми. Кадмият също е силно токсичен метал и всичките му химични форми са опасни за човешкия организъм, коментираха здравните инспектори.

 

Чрез лабораторни тестове са открити и смъртоносни бактерии в гримове за очи – сред тях е имало щам, причиняващ менингит. Сенките са произведени във Великобритания и са налични в почти всички страни от ЕС, включително България. Специалистите твърдят, че откритите бактерии причиняват редица сериозни проблеми – от акне и дихателни проблеми през гастроентерит и инфекции до отравяне на кръвта и бактериална вагиноза.

Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2018. HotArena | Всички права запазени