Празник в Плиска! Св. Климент събира ученици, учители, творци, спортисти, патриоти в „Двора на кирилицата“

699
25 Ноември 2016, 15:10


Има едно място, което пази огромна сила от мъдростта на вековете, място запомнило раждането на една цивилизация, изкъпано в искрите на светлина и знание. Знание и светлина, достигнато с много страдания и любов, оставило завинаги памет, от която, да почерпим при нужда в сложни времена и изпитания.

Не случайно, в първата някога българска столица Плиска, където прозвучават думите  "Тук ще бъде България" , днес величествено стоят, паметници на българската азбука и вяра- като парченца съдба, призвани да събуждат народа ни.

Всеки, който поне веднъж се е докосвал до това благословено място, е чувствал особената сила и енергия, която съществува само на местата, които наричаме святи…а по земята ни те са много. Може би създателят на паметника възвеличаващ просветителското дело, надарен с духовната мисия да го претвори за очите на народите, е почувствал именно тази сила, и без да пести време и усилия, успява да възкреси билото величие на една земя, изпълнена с много исторически знаци, прекосявайки невъзможното, за да го има днес, единственият в света културен феномен наречен » Двор на Кирилицата», който напомня за славата на един народ, който събужда любовта и патриотизма, събирайки народа на поклонение пред непреходните дела, които завинаги остават в страниците на световната история.

Днес  "Двора на Кирилицата", се превръща в пристан за надежда, за всички онези, които вярват, че силата на съзиданието е божествената искра, дадена ни в този свят, за да търсим и пазим истината. Не случайно това място всеки път предизвиква душите на хората с вълнения за нещо истинско и светло, и едновременно изискващо отговорността да познаваме историята.

" Двора на Кирилицата", напомня датите и имената, оставили неизличима следа, която ние трябва да следваме и познаваме. За това именно тук, на 25 ноември в Денят на Свети Климент, отново ще се стекат всички онези, които искат да бъдат част от тази духовна мощ. Светът сега изживява страшни кризи, и знанието е, онова оръжие, което ни е дадено, за да почувстваме прелестта на този дар да живееш със смисъл, онзи стремеж към промяна за по-добро. Народът ни се е изморил от безпътица, и иска да бъде достоен, а това се случва с искреността на желанието и пречистването.

За това, в Деня на Свети Климент, първият епископ проповядвал на български, един от първоучителите ни, ще бъде почетен именно тук, от където някого започва България, където Цар Борис посреща Свети Климент. Големия празник ще събере ученици, учители, творци, спортисти, патриоти, хора даващи своя принос във възраждането на силния дух, за да отдадат заедно почит и да получат още вдъхновение.

Желание да споделят празника на Свети Климент изявиха представители на Асоциацията на българите по света, руският посланик за България Анатолий Макаров, Генералният консул на Руската Федерация във Варна Сергей Лукянчук, певицата Валя Балканска, Петър Янев- гайдарят на Родопите, Иван Иванов треньорът на националният ни отбор по щанги, Армен Назарян, един от най титулуваните борци в историята на спорта, определян няколко пъти за номер едно на планетата световен шампион и старши треньор на националния отбор на България по класическа борба, писателката Валя Георгиева, поетесата Елка Няголова, основател и председател на Славянска литературна и артистична академия, поетесата Варта Берберян- Гарабедян, Ваня Червенкова, и други. Всички идващи да почетат празника на Свети Климент ще носят червено цвете, вземете и Вие, най-малкото, което може да направи всеки от нас.Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2018. HotArena | Всички права запазени