Сашо Майонезата изплува от скандала с ВМА (Имал договор за 32 млн лева)

4090
26 Февруари 2015, 12:00


Скандалът във Военномедицинската академия с Клиниката по дерматология и частната фирма на проф. Мирослава Кадурина разкри още по-големи далавери и проблеми и с други договори и обществени поръчки, научи HotArena!

 

Вчера военният министър Николай Ненчев заяви, че има информация за унищожени документи за спечелени конкурси, като добави, че проблеми има и в изхранването и почистването на ВМА.

 

Вестник „Всеки ден“ е отркрил, че за изхранването на пациентите и почистването на клиниките се грижи фирмата на майонезения бос и съдружник в известната фирма „Олинеза” Александър Найденов.

 

Той е шеф на управителния съвет на акционерното дружество „Сейл”. Точно то е сключвало договорите с ВМА, уточни самият Найденов пред „Всеки ден”, но не уточни за какъв период от време са те и колко години подред той е печелил конкурсите за избор на фирма за обслужване на военните клиники.

 

Одит на Министерството на отбраната още през 2014 г. разкри въпросните суми. В него пише, че с граждански договор са назначени 257 души от външната за МО фирма „Сейл Комерс” АД за грижа за болните чак до май 2018 г. Договорът е в размер на 32 258 409, 67 лв. (без ДДС) за осигуряване на още 366 извънщатни бройки.

 

Независимо от препоръките за свеждане до минимум сключването на граждански договори, при проверката от инспектората се е изяснило, че бившият началник на болницата Тонев е подписал общо 80 такива.

 

Според думите на Найденов всяка година минимум по един път договорите и самата фирма са били обект на инспекции и нарушения не са установявани. Одитите са правени както от Инспектората на Министерството на отбраната, така и от вътрешни дирекции във ведомството.

 

Найденов призна, че е имало предписания, отправени към неговата фирма, но те били стандартни. Той твърдо се възпротиви на сравнението, което военният министър направи между порциона на ВМА и този на института за спешна медицина „Пирогов”, като подчерта, че размерът се определя от министъра, а не от фирмата, спечелила конкурса.

 

„Едно е да напълниш някого като балон, друго е да му дадеш чай и 2 бисквити”, коментира майонезеният бос. Той обяви, че от години болницата трупа огромни задължения към дружеството, което управлява, като към коледните празници те са стигнали 13 милиона лева. Сега били под 9 милиона лева.

 

Въпреки че дълговете на ВМА към него са се трупали дълго, Найденов не се е отказал да продължи да изхранва пациентите и да се грижи за санитарното й обслужване. Той обясни, че се надявал все пак, като болница от национално значение, сумите да бъдат погасени. От 1 януари тази година обаче договорът е изтекъл и дружеството „Сейл” вече не доставя храна.

 

„Когато се занимавате с държавна институция, трябва да сте подготвени за една неритмичност на плащанията или на бизнес жаргон, казано, да можете да издържите под вода. В противен случай, по-добре не се захващайте. Но това е най-силната болница в България, със специален режим, а и предвид факта, че всяка година се води битка за увеличаване на средствата за отбрана, всичко това дава надежди за регламентиране на плащанията в едно обозримо бъдеще”, коментира Найденов.

 

„Предполагам, че е един от хората, подложени на най-голям стрес в държавата”, каза бизнесменът и призова специализираните и оторизирани органи, като визира прокуратурата и военния инспекторат, да си свършат работата, преди да се лепят етикети на когото и да било.

 

„Не ми е приятно, както не би ми било, ако такова нещо ставаше с който и да е друг мой познат, с когото поддържам нормални взаимоотношения”, добави той. И заключи, че по-прозрачни и честни процедури от проведените с него за ВМА, надали са сключвани през годините.

 

Източници на „Всеки ден” в отбранителното ведомство разкриха, че най-вероятно обвинението ще се свърже и с Найденов, за да уточни казаното от Ненчев, както и да провери дали наистина има погубена документация. В одита на предшественика му Ангел Найденов ясно пише, че нарушения с изхранването на пациентите има.

 

„През 2012 г. сумата по това перо е била около 9 милиона лева, а през 2013 г. - около 8,8 милиона лева. Одитът на лечебното заведение обаче показва, че е даван приоритет само на една фирма”, се посочва в документа, като вероятно става въпрос именно за фирмата на Сашо Майонезата.

 
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2018. HotArena | Всички права запазени