Сдружение на промоутърите СЦЕНА МУЗИКА с отворено писмо до медиите

1653
18 Октомври 2016, 11:23


От началото на м.октомври т.г. в медиите се разпространяват изявления на монополната организация за колективно управление на права „Музикаутор”, че държавата /в лицето на Министерство на културата/ възпрепятства и саботира уреждането на авторски права при организиране на концерти и че сдружението на промоутърите “Сцена Музика” е спънало диалога помежду им с условието “да редуцираме наполовина задълженията на най-големия ни длъжник „Болкан Ентъртейнмънт“, нещо което било „неприемливо“ за „Музикаутор“.

 

В тази връзка, бихме искали да предоставим на обществеността препис от Решение № 1250 от 17.06.2016 г. на Апелативен съд – София по дело № 804/2016. Делото, заведено от “Музикаутор” срещу “Болкан Ентертейнмент Компани”, с иск за присъждане на сумата от 171 964, 34 лева и лихви в размер на 52 784,22 лева, е отсъдено в полза на Болкан Ентертейнмент с решение на Софийски градски съд на 30.07.2015г., след което е обжалвано пред Апелативен съд – София, който потвърждава решението на първоинстанционния съд. Решението е можело да бъде обжалвано в едномесечен срок пред ВКС на РБ, но молба за това така и не е постъпила от Музикаутор, с което решението става окончателно.


Накратко, компанията Болкан Ентертейнмент няма никакви задължения към “Музикаутор” към тази дата. Това прави твърденията на организацията за колективно управление на права, в частта си за тези задължения, напълно неоснователни, некоректни и обидни.

 

Ако към това добавим и некоректните и недоказуеми обвинения към компанията, организирала концерта на Nightwish, чийто управител отговори на обвиненията на “Музикаутор” в ефира на bTV, заявявайки че от дружеството са променили договора след подпис от негова страна и това е била причината да стартира разговори директно с групата – то става съвсем ясно, че Музикаутор продължават с арогантното си поведение, като използват откровени лъжи и изкривяване на фактите в комуникацията си с Министерството на културата, всички държавни институции и медиите.

 

Сдружението на промоутърите “Сцена Музика” е винаги на разположение за открит диалог по темата за авторски права и подобряване на условията и за двете страни. Както се вижда и от изявлението на Министерство на културата от 06 октовмри т.г., от „Музикаутор“ не са готови за подобен диалог и гледат с насмешка на организаторите на концерти у нас, като на сдружение на всички длъжници.

Крайно време е публично да се обсъди цялостната дейност на монополиста „Музикаутор“ и привидно положителната му роля в културния живот в България.
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2018. HotArena | Всички права запазени