Ще унищожи ли Радо Стойчев волейбола?

2627
22 Юни 2012, 18:25


 

Ако се интересувате от волейбол, а и да не се интересувате, пак ще сте чули за грандиозния скандал, който избухна между Българската федерация по Волейбол и бившия треньор на националния отбор – Радостин Стойчев.

 

 

Няколко седмици по-късно, резултатът от този конфликт е:

-          Отборът е отслабен точно преди Олимпиадата;

-          Отборът е без най-силния си играч Матей Казийски;

-          Оттеглиха се основният спонсор и още шест други;

-          Феновете са настроени да се борят срещу федерацията, а не да подкрепят отбора на Олимпиадата;

-          Организират се простест и бойкоти в подкрепа на Радостин Стойчев;

 

 

Когато Радо Стойчев подаде оставка, помъкна със себе си и най-добрия ни играч – Матей Казийски, просто защото е негов агент. По-късно Стойчев си позволи да говори от името на Казийски и каза, че той нямало да се върне, докато не бъдат направи сериозни промени в УС на БФВ. Вчера пък, в интервю Казийски каза: „Ние с Радостин Стойчев също искаме да се завърнем...“, което говори достатъчно красноречиво за силната емоционална връзка между двамата, вероятно укрепена от това, че работят заедно и в италианския клуб „Тренто“. 

 

 

Изискването на Казийски беше частично изпълнено след като стана ясно, че Данчо Лазаров обмисля, и най-вероятно ще се оттегли есента от поста си на Президент на Управителния съвет на федерацията.

 

 

Всъщност Казийски имаше и още едно изискване – новият треньор да не бъде Мартин Стоев. Тъй като и останалата част от отбора беше негативно настроена към Стоев, а Плачи беше в лошо здравословно състояние, беше назначен компромисният вариант – Найден Найденов, който беше заместник на Стойчев, познава отбора добре и волейболистите го одобряват.

 

 

За съжаление обаче, дори след изпълняването на двете му изисквания, Казийски не пожела да се върне в отбора. Остава мистерия защо.

 

 

Днес разбрахме и още нещо интересно около скандала: оттеглили са се шест от фирмите-спонсори на националния отбор. Оказва се, че и шестте фирми са привлечени не от кой да е, а от бившия треньор Радостин Стойчев. Стойчев обаче не ги е привличал, за да подкрепи отбора, а защото е имал клауза в договора си с федерацията да получава 50% от бюджета, който фирмите заделят за реклама и спонсорство в отбора. Останалите 50% пък също не отивали във федерацията, а се разпределяли за заплатите на щаба на Стойчев, както и за неговата лична заплата, която разбрахме покрай скандала, изобщо не е малка.

 

 

Разбира се, след като Стойчев е подал оставката си, Федерацията е спряла да му изплаща комисионната за привлечените спонсори. Логическите връзки оставяме на вас.

След като се позадълбочихме в случая спряхме да вярваме, че Радостин Стойчев е просто „борец за свобода“ желаещ да реформира волейбола, и изобщо, че има идеалистични подбуди. Може би ако ги имаше, нямаше да напусне отбора точно преди Олимпиадата, и нямаше да повлече със себе си очевидно близкия си приятел и най-добър играч – Казийски. 

 

 

Олимпийските игри се случват 2-3 пъти в живота на един спортист и той ги очаква с нетърпение – те са изключително важно събитие, случващо се рядко. Представете си с колко разбити сърца са волейболистите ни в момента, като отиват и знаят, че каквото и да направят, без Матей няма да стигнат много далече.

 

 

Дори Бойко Борисов се намеси в конфликта и каза, че и Стойчев, и Лазаров не са прави, и призова да заровят томахавката и да се концентрират върху Олимпиадата. В същия момент и основният спонсор, които инвестира 700хил.лв. годишно е говорил с Радостин Стойчев и президента на федерацията и ги е посъветвал да се сдобрят, иначе ще оттегли подкрепата си. Президентът Данчо Лазаров е дал съгласието си, но Радо Стойчев отказал. Резултатът е виден – отбора може да стигне до разорение.

 

 

Опълчвайки се на федерацията по Волейбол, Стойчев и Казийски се превърнаха в нещо като партизани, борещи се за правда. Оттам дойде и вълната от подкрепа за тях от феновете.  Някои дори казват, че Олимпиадата не е толкова важна, колкото промяната в БФВ и отместват фокуса от играта в залата, към административния орган. Други призовават за бойкот – никой да не ходи в залата да гледа националния ни отбор... което разбира се не вреди толкова на федерацията, колкото на самите ни волейболисти. 

След всичко казано можем да заключим, че за Радо Стойчев не са от кой знае какво значение нито волейболистите, нито Олимпидата. В момента единствената му цел е да смени управителния съвет на Федерацията, на всяка цена.

 

 

Защо е това и защо точно в този момент – обяснение не можем да дадем. Радостин Стойчев направи „разкрития“ за злоупотреби на членове на УС на БФВ, които засега не успяха да бъдат доказани. Останахме с впечатлението обаче, че Стойчев е знаел доста отдавна за въпросните злоупотреби, но ги „споделя“ чак сега – след като беше уволнен, и егото му – наранено. Дали това е просто неговият начин за отмъщение или има личен интерес, не знаем; нас ни интересува волейбола и отбора, а те в момента са в изключително лошо състояние, благодарение основно на скандалите, причинени от Стойчев.

 

 

Отиваме на най-важния форум за всеки спортист отслабени и с очакване за посредствени резултати. Волейболът беше единственият спорт, в който бяхме успешни през последните години (странно как, щом Федерацията е толкова „лоша”), а сега сме на път да го погребем... или поне някои от нас.  
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
Олимпи
преди 5 години
0
Радо каза истината и прецака олимпиадата, толкова ли не можа да изчака, както разбрахме, знаел е доста преди да се изцепи... Да наранено е достойнството му, но така поне на мен не ми остана добро впечатление от него.... колко добър треньор е.... спорно! За мен Марто е класи над Радо, да не говориме какъв играч беше. А тая торба с лайна Любо Ганев (който беше уникален нападател) си пълни търбуха и се появява само като има лапаница, прави си договорчета с Асикс зад гърба на всички и т.н. Просто мястото където живеем (не казвам държава, защото държава няма поне от 20 години), ни предлазполага да крадем и лъжем само и смо да пуснем стотинката в нашия а не в нечий чужд джоб. същото стана с щангите, художествената гимнастика, бокса, леката атлетика, за зимните спортове просто не ми се пише, за футбола също! Така че старите пушки, които останаха в "държавата" в момента гледат само да се налапат, което надявам се не важи за Радо - нали не е тука, той сам каза, че плаща данъци в Италия. А Матю просто..
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
nadia pagelska
преди 5 години
0
а защо поне платеното журналистче не си напише името?
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
николай
преди 5 години
-1
за първи път такъв лош материал изопачавате много нещата
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
S
преди 5 години
0
Никой не е казал,че е против БГ отбор или е спрял да ги подкрепя?!?!? Това е абсурдно!!! Михайлов определения като отрепки,прости и жалки просто не са нужни. Успех на момчетата в следващите мачове с вас сме!
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
Михайлов
преди 5 години
-3
За "Доверие" може да си прав, но останалите спонсори със сигурност са си тръгнали заради Радо. Кака така си тръгват 6 спонсора по едно и също време ?!?!?!?! Колко прост и жалък народ са българите. Чак ми се повръща от вас понякога. Вместо да се обедините около отбора точно преди 2-та най-големи форума за България, вие ще вдигате ревлюции. Ало, утрепки, кой ще представлява трибагреника в Лондон ? Федерацията или националния отбор ??? Не трябва ли да искате един максимално силен национален отбор ? Как може да се обедините около една огромна нищожна утрепка - Радо Стойчев, вместо около целият отбор ? Какво е постигнал Радо Стойчев ? С такъв състав мислите ли , че Мартин Стоев нямаше да спечели толкова трофей ? Тренто са Ман Сити на волейбола. В националния отбор се видя какво стана, дойде и постигна много по-жалки резултати отколкото Пранди и Стоев. Колко сте заблудени...мале колко заблуден е тоя народ.
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
S
преди 5 години
-1
Личи си,че статията е писана с една единствена цел да се защити Федерацията и да се оплюе позицията на Радо и Матей. Мили драскачи с тази "статия" може да надъхате само хора,които изобщо идея си нямат какво става с волейбола ни,а те не са много. Народът ще продължава да подкрепя Радо Стойчев и Казийски!!! И ако бяхте прочели една истинска статия от нормален вестник щяхте да разберете,че генералния спонсор "ДОВЕРИЕ" се оттегля заради скандала И липсата на прозрачност в управлението на БФВ. ЕТО И ЕДНА ВЕЛИКА МИСЪЛ ОТ ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ ДИРЕКТОР НА "ДОВЕРИЕ" "Твърденията на г-н Данчо Лазаров, че си тръгваме заради Радостин Стойчев, не са верни. Отговорен по принцип е този, който управлява. Не може да имаш пълната власт, а да не носиш пълната отговорност", каза Петкова.
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
ME
преди 5 години
-1
тъпи платени журналистчета...все тая ми е вече пукаше ми за тренера и за проблемите ..е вече не сега ме интересуват само играчите вижте и резервите как се борят на всеки мач за да се докажат и да ни накарат да се гордеем истината е във волейболстите подкрепете тях мислете за тях
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
rado
преди 5 години
-1
pu razkriq ni i sa si zemem bagajo i u italie pa pu makq mu
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
dfddgf
преди 5 години
-5
а бе вие сте ебаси платените слагачи, половината неща са пълна глупост, а другата половина преиначени неща. Истината е зад Стойчев и цяла България го подкрепя въпреки вашите платени статии
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
dasdas
преди 5 години
-4
ni6to takova rado e prav
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2018. HotArena | Всички права запазени