СКАНДАЛНО! Пробутват опасна домашна ракия за Коледа

1127
23 Декември 2016, 12:18


Опасни пластмасови туби със съмнителна течност под етикета "домашна ракия" се продават масово по пазари, по зимните курорти, по заведения и кръчми в разгара на коледното пазаруване, съобщи в. „Уикенд”. От отровната уж домашна ракия вече има оплаквания от наши и чужди туристи. Оказва се обаче, че зад етикета „домашно” всъщност се произвеждат в огромни количества спиртни отрови. Клиентите се оплакват от силно главоболие, гадене и общо неразположение след консумацията на такъв уж традиционен и с топ качество български алкохол.

Според различните производители нелегалното производство на алкохол у нас варира между 50 и 70 на сто. Само около половината от произведеното грозде и плодове се преработват от легалните фирми, останалото поема в неизвестна посока. Ясно е, че количествата, за които няма данни накъде потеглят, се преработват в нелегални казани. Ментетата домашна ракия се продават навсякъде: по зимните курорти, чалготеки и нощни клубове, кръчми и т.н.  Това не е тайна за никого. Почти всеки втори литър ракия, произведен в държавата, е от казан със съмнително качество, твърдят от бранша. От общо 9000 малки обекти за дестилиране, 7 414 са нелегално работещи. Тяхната продукция надвишава в пъти тази на легалните производители, но е прикрита зад етикета „Домашна“ и трови народа.

Нелегалната ракия може да се окаже и смъртоносна. Не са редки случаите на отравяне с метилов алкохол вследствие на консумация на нелегално произведен алкохол, признават токсиколозите. Регистрирани са и десетки случаи с фатален изход.  Проблемите с уж домашната ракия се крият в това, че се прави от всякакви прогнили плодове, мухлясали компоти и сладка – всичко, което може да вдигне алкохолния градус. Не се спазват никакви производствени изисквания и има опасност от отделяне на метилов спирт. Той може да повреди очния и слуховия нерв, да порази мозъка и дори да причини смърт.

Над 20% от смъртните случаи от алкохол в токсикологиите са именно от отравяне с некачествени ментета домашна ракия. Само през декември 2015 / януари 2016 нелегално произведена и закупена като домашна ракия уби над 10 души. Статистиките за смъртността от некачествена наливна ракия, търгувана като домашна, взимат над 500 души всяка година.
Само за последния месец и половина митничари са хванали 3,7 тона опасна домашнярка. Последните случаи са от Нова Загора, Червен бряг и Лом. В началото на декември митничари разкриха нелегален склад за алкохол  в стопански двор на входа на Нова Загора. Иззети бяха 1893 литра алкохол с неясен произход в бутилки и бидони. Имало и варели от по  50 и 60 литра с монтирани кранове към тях  за пълнене на бутилки. 

В края на ноември близо 1500 литра нелегален алкохол в пластмасови туби, бутилки и бидони задържаха митническите служители към Митница Свищов. Митническите служители  установяват, че физическо лице съхранява в дома си и в друг необитаем  частен имот  общо 246 пластмасови туби, бутилки и бидони с различна вместимост от 0,5 до 70 л, пълни с общо 1491 литра  течност - безцветна и кафеникава  на цвят, с мирис на алкохол. Малко по-рано същия месец в района на Дунав мост 2 Видин - Калафат, мобилен екип на Митница Лом спира за проверка товарен автомобил с българска регистрация, превозващ ароматизатори и строителни материали. Митническите служители извършват проверка и на едно от палетата. По документи в него има кофи с воден разтвор на импрегниращ грунд. При отварянетоКоментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2018. HotArena | Всички права запазени