Съседите на Хасан и Ибрахим в шок от победата им

2524
23 Ноември 2014, 12:00


Съседите на дългокосите близнаци-пианисти Хасан и Ибрахим, които заедно с Крисия прославиха България на детската „Евровизия”, са в шок от блестящото им представяне в Малта, научи HotArena.net.

 

Семейството на невръстните музиканти било на нож с комшиите си заради целодневните концерти, които им устройвало, пише в. „Уикенд“.

 

За да се подготвят за концертите си, 10-годишните близнаци свирели по цял ден в различни стаи на апартамента. Когато не ходели на училище, Хасан и Ибрахим репетирали от сутрин до вечер.

 

Те прекъсвали за кратка почивка само в задължителните часове, в които по закон се пази тишина - от 14 до 16 ч. следобед. За разлика от повечето хлапета, които бягали от уроците по музика, близнаците дори се сърдели, че трябва да прекъсват заради спокойствието на комшиите си.

 

В началото, когато многолюдното семейство Игнатови пристигнало от село Каолиново в Шумен с четирите си деца, съседите им се надявали, че на малчуганите бързо ще им омръзне музиката и ще зарежат свиренето.

 

Освен близнаците Хасан и Ибрахим, Игнатови имали още една двойка близнаци – 17-годишните певици Мерлин и Нермин. Момчетата обаче не само, че не спрели, но за ужас на съседите си напредвали с музицирането с всеки изминал ден и започнали да ходят по международни музикални конкурси.

 

Комшиите изобщо не били очаровани да слушат класическа музика на две пиана и когато близнаците свирели през часовете за почивка, те бесни удряли по тръбите на парното докато музикантите не спрат. Често 6-членната фамилия си устройвала семейни концерти. Близнаците и баща им Дениз свирели, а момичетата и майка им Себиле пеели.

 

След блестящото им представяне на детската „Евровизия”, родителите им са решили да направят сериозна шумоизолация на целия апартамент, за да могат близнаците да свирят, когато си пожелаят, без да тероризират съседите си.

 

Всъщност родителите на талантливите деца са посветили живота си в това да развият дарбата им. В първите години Игнатови живеели на село, където Дениз работел като фелдшер. Един ден, когато Хасан и Ибрахим завършили първи клас, Дениз и съпругата му решили да разпродадат всичко на село и да се преместят в големия град. С парите си купили 3-стаен апартамент.

 

Жилището било обявено за продажба от съдия-изпълнител. В празния хол те открили кашон с чисто нов детски акордеон вътре, оставен от предишния собственик. „Себиле, има някакво послание в това акордеонче”, казал Денис на жена си. Взели инструмента и го занесли на синовете си в Каолиново. Бащата на близнаците, който е завършил музикалното училище в Котел, изсвирил на хлапетата „Мила моя мамо”. След 15-минутни упражнения 5-годишният Хасан изсвирил безпогрешно детската песен. Ибрахим пък наблюдавал брат си и след неговото изпълнения, я изсвирил.

 

В Шумен в СОУ „Сава Доброплодни” талантът на близнаците веднага бил забелязан от музикалната педагожка Маринела Маринова. Първоначално отказали да приемат Хасан и Ибрахим  в музикалната паралелка, тъй като близнаците не знаели български. Предложили им да ги запишат в паралелка по изобразително изкуство.

 

„Класната Светлана Желязкова ме убеждаваше, че всичките 25 деца са елитни и няма място за моите. Обясних й, че с моите класът ще стане по-елитен, но тя не ми повярва”, споделя бащата. Момчетата се явили на първо прослушване и приравнителен изпит, записали ги във II клас. Тогава срещнали отпора на родители, които заподозрели, че са влезли с връзки.

 

Родителското недоволство предизвикало второ прослушване пред друга комисия. Тя била с участието на професионалисти, които били категорични, че децата са точно за музикалната паралелка. Само за 2 месеца Хасан и Ибрахим започнали да свирят произведения, които другите свирели в четвърти или пети клас.

 

Близнаците леко заеквали, особено когато се притеснявали и трудно говорели български. Днес, момчетата имат участие в 18 конкурса, от които 14 са международни, а в повечето са носители на първа или втора награда.

 

 

 
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2018. HotArena | Всички права запазени