Тревога: Бракониери съсипват екологичното равновесие в България!

2303
05 Декември 2011, 16:23


Макар човешкото същество непрекъснато да се развива и да покорява нови и нови върхове, сякаш има неща, които са замръзнали във времето. Перфектен пример в това отношение е ловуването – човек е убивал други живи същества преди хиляди години, убива и сега. Но огромната разлика е в това, че преди го е правил, за да се изхранва, докато днес го прави за... кеф! Мислещият се за господар на всичко хомо сапиенс не спира да съсипва екологичното равновесие.

 

 

Стефан Минчев, който е председател на клуб „Стари видри“, твърди, че през последните години бракониерите у нас са нанесли катастрофални удари върху екологичното равновесие и биоразнообразието в реките и язовирите в цяла България. Неразумните бракониери са унищожили рибните запаси с действия, които би трябвало да бъдат наказани от закона.

 

 

Минчев е на мнение, че в момента борбата на ИАРА срещу бракониерството е неефективна. Според него трябва да се направят промени, като е нужно да се криминализира риболовът с електрически ток и технически устройства, съоръжения за електроулов, взривни материали, отровни и упойващи вещества и мрежи. Към днешна дата наказанията не са много тежки и затова бракониерите не се притесняват да прегазят закона.

 

 

Типично за нашите ширини, съществува и една доста грозна практика. Стана ясно, че служители на ИАРА покровителстват някои бракониери, с които имат близки взаимоотношения. Роднините, приятелите и съседите не се глобяват, а дори напротив – представители на ИАРА се включват в „тежката работа“.

 

 

В петиция до премиера Бойко Борисов, Стефан Минчев отбелязва, че е нужно да се предприемат адекватни мерки, за да не се унищожат богатствата на България. Той настоява инспекторите на ИАРА да проверяват и глобяват онези собственици на магазини, които предлагат на своите клиенти риба с неясен произход.

 

 

Ако навреме не се вземат нужните мерки, за да се спрат неразумните действия на бракониерите, след години нашите деца ще станат свидетели на страшна катастрофа! Но колкото и да се коментира темата, едва ли скоро нещо ще се промени в положителна посока, имайки предвид манталитета ни...
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2018. HotArena | Всички права запазени