Ужас! Метеорит падна на Земята, има жертви! (СНИМКИ И ВИДЕО)

3862
15 Февруари 2013, 10:45


Истински ужас изживяват жителите на Челябинска област на Русия. Метеорит се разби и причини куп щети и жертви, научи HotArena.net.


Вече близо 500 са пострадалите след удара, като броят им продължава да се увеличава. Според информация от руското министерство поне десет от тях са деца.

 


„Броят на пострадалите се увеличава, до момента около 150 души са се обърнали за медицинска помощ", коментират източници от министерството. Петима са с изключително сериозни наранявания, а материалните щети са огромни.

 


Хората са пострадали най-вече от отломки предизвикани от взривната вълна. Според руските власти метеоритът не е паднал на Земята, а се е разбил още във въздуха, при това на много голяма височина.

 


Въпреки това опасността все още не е преминала, тъй като очакваме астероида 2012 DA14, който ще премине довечера покрай Земята. Руски астрономи коментират, че няма голяма вероятност от други инциденти, но не е изключен и подобен случай.

 


Проф. Татяна Бордовицина от университета в Томск твърди, че астероидът не лети сам, а заедно с много по-малки космически частици. „Тези частици може да бъдат привлечени от земната гравитация и да паднат, където и да е. Може да летят преди астероида, както и след него", казва още тя.


По последна информация  падналия метеорит вероятно е бил тежък няколко десетки тона. „Това е изключително ярък болид, който се вижда чудесно на светлото сутрешно небе - казва Сергей Смирнов от Пулковската обсерватория . - Обектът е с достатъчно голяма маса, от порядъка на десетки тона."


  По думите му метеоритът е паднал във водоем на около 1 км от град Чебаркул. И е нанесъл поражения на 6 града.


 

Много по-голям от метеорита е астероидът 2012DA14, който се очаква довечера да премине покрай Земята. Той ще прелети на изключително малко разстояние - около 27-28 000 км, посока от юг на север. Скоростта му е 8 км в секунда.

 

 

Масата на астероида, който бе открит миналата година от испански астрономи, е 130 000 тона. Ако подобно тяло падне на Земята, би се отделила енергия, еквивалентна на взрив на 2,4 мегатона тротил! Това е хиляди пъти повече от атомната бомба над Хирошима и е съизмеримо с явлението, известно като Тунгуския метеорит през 1908-а, пишат от „24 часа“.
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
АВТОР
преди 5 години
0
красиво, но неприятно явление!!!
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2018. HotArena | Всички права запазени