Юлияна Дончева замрази стволови клетки

3339
17 Август 2014, 14:30


Юлиана Дончева и Станислав Недков са поискали да бъдат съхранени стволови клетки от невръстния им син Стъки-младши, научи HotArena.net.

 

Според близки приятели на двойката процедурата е била извършена непосредствено след раждането на бебето преди две седмици, пише в. „Уикенд“.

 

Още преди няколко месеца родителите взели решението да дадат за съхранение стволови клетки от своя син в банка. Дончева изчела доста литература по темата и останала впечатлена от постиженията в тази област, заради които в последни години се говори за фантастика в съвременната медицина – заместването на липсващи или унищожени клетки със стволови води до лечението на нелечими заболявания като инфаркт на миокарда, инсулт, травми на гръбнака, ракови заболявания, левкози и лимфоми...

 

Въпреки, че процедурата не е евтина и струва около 5000 лева за съхранение през следващите 25 години, Дончева и Стъки преценили, че парите не са от значение, когато са инвестиция за здравето на детето им.

 

„Силно се надяваме тези резервни клетки, които при необходимост могат да се превърнат във всякакъв вид клетка от нашето тяло, но най-вече в  клетките на кръвотворната ни система – левкоцитите, които се борят с инфекциите, еритроцитите, които носят кислорода и тромбоцити, които отговарят за кръвосъсирването, никога да не потрябват. Да не дава Господ!”, споделила водещата пред приятелки малко преди да постъпи в „Шейново” за раждането.

 

Стволовите клетки от остатъчна кръв се вземат след прерязването на пъпната връв между майката и бебето. Вземането отнема минути и е напълно безболeзнено за майката и бебeто.

 

Водещата на „Пряка демокрация” сбъдна голямата си мечта да дари ММА-боеца с наследник, на 49 години. Бившата царска депутатка зачена след четиригодишно ходене по мъките като след всеки пореден опит за ин витро оплождане идваше нова доза надежда следващият най-сетне да е успешен. Майчината одисея за Дончева приключи с хепиенд, но чак след като смени клиниката, а при лекаря, който я пое, щастието я споходи още при първия опит.

Това даде повод на Юлиана да изрази съмнения, че с най-разпространения метод за лечение на безплодие е превърнат в търгашество. Майката на малкия Стъки се усъмни, че в България действа организирана ин витро престъпност, жертва на която ежедневно стават стотици хиляди млади жени, които не могат да станат родители по естествен път. Според статистиката около 200 000 са двойките у нас с репродуктивни проблеми.
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2018. HotArena | Всички права запазени