Уволнен топ чиновник от правосъдието с имоти за 1 млн. евро! Златко Халваджиев уредил Кела да излезе от затвора (Още разкрития)

3858
01 Септември 2014, 14:29


Уволненият миналата седмица висш чиновник от Министерството на правосъдието Златко Халваджиев е имал имоти за близо 1 млн. евро, научи HotArena.net.

 

В МВР имало конкретни оперативни данни, че Халваджиев е силно корумпиран и изнудвал стотици частни съдебни изпълнители в България, пише вестник Всеки ден. Хвалил се, че заедно с шефката на Инспектора на министерството буквално овладял ведомството.

 

Всички обществени поръчки които минавали там се разпределяли от него, а ВИП затворници се уреждали да напуснат предсрочно пандиза. Твърди се, че именно Златко Халваджиев миналото лято е помогнал на бургаският мафиот Пламен Дишков-Кела да излезе на свобода.

 

Екс държавният служител до скоро беше шеф на Дирекция „Съдебна дейност“ в правосъдното министерство, която отговаря за съдебните изпълнители и нотариусите в цялата страна. Беше уволнен със заповед на служебния министър Христо Иванов.

 

Това се случи, докато се очаква насрочване на конкурси за нови частни изпълнители (ЧСИ) и за нотариуси. Те не са провеждани с години. По закон на 10 000 жители трябва да има по 1 нотариус, на 30 000 – по един частен изпълнител.

 

Според колеги на Златко Халваджиев, той затегнал контрола върху дейността на тези професии, хванал нотариусите за гушата,  разгледал бил хиляди сигнали и е засегнал интереси за милиони левове. Уволнението му сега било уредено от мафията.

 

Столични полицаи обаче разкриват пред „Всеки ден” съвсем различна картинка. Да, Златко Халваджиев действително бил хванал съдебните изпълнители и нотариусите, но не за гушата, а за джоба.

 

Още преди месец „Всеки ден” пръв разкри, че чиновникът е бил жестоко пребит, но не подал за покушението жалба в МВР. Като причината е била прозаична - да не лъснат аферите в които се е забъркал при разследването на инцидента.  В МВР има подаден оперативен сигнал, че това лице и още няколко чиновника около него рекетирали нотариуси и съдебни изпълните със суми по около 30 000 евро, а след това всеки месец искат по 1000 евро за такса наречена „Спокойствие”.

 

Халваджиев участваше и в комисията, която всяка година изпитва студенти завършващи право, за да им се признае дипломата за юристи. Източници от университетите твърдят, че са им искани по 2000 евро, за да могат да преминат въпросния изпит.

 

Златко Халваджиев е бивш служител на Министерството на културата от средата на века. Там името му става известно като замесен в грандиозни корупционни сделки с музеи. Същият беше и основен поддръжник на абсурдната идея за преобразуване на Галерията за чуждестранно изкуство в арт-хотел и казино. Това става по времето когато министър е покойният вече Божидар Абрашев.

 

Златко Халваджиев, който през 2004 г. е бил шеф на отдел „Имоти” в министерството,  променил тихомълком статута на сградата и е я подготвил да бъде подарена на турски холдинг.  

 

Твърди се, че това е станало срещу подкуп от 150 000 долара. През лятото на 2003 г. министър Абрашев заедно с жена си и екип от Министерството на културата, в който е фигурирал и Халваджиев бяха цяла седмица на гости на турската фирма в Анталия. Това навсякъде по света се нарича корупция.

 

За това и още десетки нарушения е била сезирана прокуратурата и Халваджиев е бил уволнен от културното министерство.

 

Гражданско сдружение дори беше подало сигнал при магистратите, че като държавен служител е имал фирма, което не е била закрита. Законът категорично забранява това нещо. Става въпрос за дружеството му „Делта”, което се е занимавало с търговски сделки и продажба на имоти. В същия сигнал се твърди, че Халваджиев имал луксозна кола, а детето му учи в частно училище където годишната такса е 8000 лв. Имотите на чиновника били три, но супер скъпи. Един от тях е апартамент, който се намира на столичния булевард „Васил Левски” в близост до Сточна гара. Пазарната цена на жилището е за около 300 000 евро. Другият имот му е баровска къща в местността Ярема, която се намира на 20 км. от село Ковачевци. Очевидци описват имота като връх на парвенющината. Стойността на вилата заедно с обзавеждането надхвърляла сумата от 500 000 евро.

 

Звездата му като държавен чиновник отново изгрява през 2008 г. когато е назначен в дирекция „Инспекторат” към Министерството на правосъдието. Още като новобранец в тази структура около него замирисало на корупция. Като член на конкурсна комисия по за съдии по вписванията от няколко от участниците са искани по 5000 евро, за да минат успешно конкурса. През 2011 г. Златко Халваджиев лъсва в супер скандална и нагла афера. Независимо, че работи като инспектор той кандидатствал в конкурс за Частни съдебни изпълнители. Тъй като дори и не си взима отпуска от държавната служба, става така, че му се е наложило да се оценява сам себе си. Разразил се страхотен скандал и конкурса бил анулиран.

 

В актуален сигнал до прокуратурата пише, докато е бил шеф на дирекция „Съдебна дейност“ в правосъдното министерство е осребрявал високия пост като участвал като член на конкурсни комисии в де що има такива обявени от министерството. В списъка са конкурси за назначаване на съдии, държавни съдебни изпълнители, синдици, преместване на нотариуси в по-атрактивни райони и други подобни от които може да се лапат здраво кинти от рушвети.
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2018. HotArena | Всички права запазени