Витамините – красотата на първо място започва отвътре!

941
26 Ноември 2014, 16:50


Няколко полезни предложения за витамини за косата, костите, очите, ноктите, зъбите и бременността

 

Всички сме чували старото изказване, че красотата на първо място започва отвътре. В един определен случай това е напълно буквално -  в крайна сметка, ако ще си говорим с пословици, ти си това, което се храниш. Със сигурност си спомняте и тази, нали? Ето защо, ако държим да се радваме на перфектна форма и на чудесен външен вид, е от изключително значение да обърнем засилено внимание на храните, които приемаме, на тяхната питателност и съдържание на витамини.

 

Но кои са витамините (макар че всички те сами по себе си спомогат за това, особено в комбинация с останалите микроелементи, съдържащи се в здравословните храни), които ще ни помогнат да изглеждаме защеметяващо? Кои са най-добрите за косата, костите, очите, ноктите, зъбите ни – и защо не? – за нашите най-скъпи съкровища – нашите деца, както и по време на бременност.

 

  1. ВИТАМИН А

 

Абсолютно незаменим витамин за кожата. Важното е да знаете, че той се среща в естествената храна основно под две форми – бетакаротин и ретинол. Каква е разликата между тях?

 

Бетакаротинът забавя процеса на стареене и възпрепятства окисляването. Той е т.нар. растителна форма на витамин А. Големи количества от него се откриват в каротиновите плодово-зеленчукови храни – зелените листни зеленчуци, морковите, червеното цвекло, пъпешите, дините и други. Особено полезен витамин по време на бременост. Трябва да знаете, че тялото ще го усвои от храните, които поемате, и ще го преработи във витамин А. Този процес се извършва в тънките черва и черния дроб.

 

Ретинолът от своя страна се извлича от храните с животински произход – тлъстата риба, агнешкия черен дроб, айцата, сиренето и рибеното масло. Излишното количество от него е токсично, затова бъдете внимателни. Както и бетакаротинът, той е от изключително значение за нормалното протичане на бремеността, затова не трябва да се получава нито недостиг, нито пресищане, съветва експертът по храните и външния вид Катрин Марсдън. Изключително полезен витамин за очи, за поддържане и подобряване на остротата на зрението, но не само – оказвазва изключително благоприятно въздействие върху косата и ноктите. Липсата му може да доведе до суха коса и чупливи нокти.

 

  1. ВИТАМИНИ B-комплекс

 

      Кои са те? Това са тиаминът (B1), рибофлавинът (B2), ниацинът (B3), пантотеновата киселина (B5), пиридоксинът (B6), фолиевата киселина (B9), кобаламинът (B12) и биотинът (популярен и като витамин H). Опитът на експерта Катрин Марсдън сочи, че често, когато се откриват проблеми с кожата, обикновено става дума за недостиг на веществата от тази група. Ето защо присъствието им в храната ги прави уникални за благоденствието косата и кожата. Фолиевата киселина от своя страна е изключително важна за нормалното протичане на бремеността и правилното развитие на зародиша.

 

Тази група витамини могат да се открият в ядките, семената агнешкият черен дроб, пълнозърнестите продукти и други. Но приемът на тези храни невинаги е достатъчен: ако имате дълготрайни проблеми с кожата, добра идея е да приемате хранителни добавки на тази основа, които да балансират недостига.

 

  1. ВИТАМИН С

 

      Един от най-добрите антиоксиданти! Тъй като е от изключително значение за образуването на колаген, това го прави незаменим витамин за кожата и косата. Всъщност, както твърди експертът Катрин Марсдън, често го наричат именно „циментът, който споява кожата.” Всички знаем, че когато еластичността на колагена намалее, кожата се състарява много бързо. Витамин С играе също съществена роля при производството на енергия, а липсата му води до проблеми като чести настинки, инфекции, кървящи венци, хемороиди, бавно заздравяване на раните, цистит, запек и други – все неща, косвено вредящи на косата и кожата ни. Тъй като това е водоразтворим витамин, а тялото не се запасява с такива, някои експерти твърдят, че е излишно да се поемат по-големи количества от него. Докато всъщност е точно обратното! Допълнителният прием чрез добавки може да бъде от неоценима полза! Дори когато се изхвърля от тялото, той преминава през стомаха, червата, бъбреците и пикочния мехур, което ги предпазва. Най-добрият индикатор за това, дали приемът на витамин С в тялото ви е достатъчен, е да наблюдавате внимателно признаците: за нормална доза се смята тази, която се усвоява, преди да настъпи разхлабване на червата. Освен това трябва да знаете, че преди да се просмуче изцяло в организма, този неоценим за косата и кожата витамин, се разнася из кръвния поток, като го подхранва.

 

  1. ВИТАМИНИ P-комплекс

 

Една по-малко известна група, популярна още под името биофлавоноиди или още флавони. Те се срещат заедно с витамин С в някои растителни храни, но могат да бъдат набавени и с помощта на различни добавки. В естествен вид се съдържат най-вече в червените и сините плодове и зеленчуци – именно те им придават въпросната пигментация: кайсиите, червените боровинки, цвеклото, касисът, пъпешите, папаята, черешите и други. Липсата им в организма води до неприятни последици като необясними кръвотечения от носа, кървящи венци, разширени вени, хемороиди, язви. Някои експерти са на мнение, че освен върху кръвоизливи и диабетна ретинопатия (хронично заболяване на очите, пряко следствие от болестта захарен диабет), те оказват благоприятно въздействие при силни менструални течения, кръвоизливи и умора. Друго важно свойство на витамините Р-комплекс, което косвено благоприятства доброто здравословно състояние на кожата и косата, е способността им да предпазват витамин С от „разваляне”, като по този начин засилват благоприятния му ефект. Някои от тези безценни вещества притежават способността да се свързват с колагена в кожата, като по този начин подобряват нейните гъвкавост и издръжливост.

 

  1. ВИТАМИН Д

Действително един от най-важните витамини за здрави кости и зъби! Някои изследвания сочат, че той е в състояние да увеличи плътността на костите СЛЕД възрастта, в която се смята, че те са достигнали своето пълно развитие, а именно – някъде между 30-та и 40-та годишнина на човек. Можем да го открием в храни като яйцата и тлъстата риба. Широко известно е също така, че той се формира в организма под въздействието на пряката слънчева светлина върху кожата, поради което е от съществено значение да прекарваме известно време на открито дори при облачно време. Изключително важен витамин за правилното развитие и растеж на децата!

 

6. ВИТАМИН Е

 

      Един от най-полезните витамини за кожа! Експертите посочват, че това е тъкмо онзи витамин, който подпомага заздравяването на кожата и заличаването на белези от рани или хирургическа намеса. Ако се прилага локално, с времето може да доведе до избледняването даже и на стари белези. Той удължава живота на клетките и ускорява заздравяването на раните, пожмага при много суха или много мазна кожа, псориазис, акне, слънчеви изгаряния, екземи и други. Особено богато на този чудесен витамин е маслото от пшеничен зародиш. Все пак трябва да имате предвид, че то има свойството да гранясва изключително бързо. Най-богати на него са студено извлечените масла, бадемите, както и останалите видове ядки, яйцата, аспержите, житните кълнове, кафявият ориз, семената и зелените зеленчуци. Липсата му в организма води до проблеми като повишен стрес, хормонални нарушения,  повишено кръвно налягане, суха кожа и сърдечни заболявания.

 

За читателите на Hotarena.net нашите приятели от магазин БГ Фитнес предоставят 7% отстъпка при поръчка на витамини или други продукти от сайта http://bg-fitness.com/ с код hotarena при финализиране на поръчката!

 
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2018. HotArena | Всички права запазени