„Всеки ден” поде сигнал на HotArena.net

1698
05 Август 2012, 21:49


Малкият брат на "Уикенд", "Всеки ден", поде разкритие на най-горещия сайт HotArena.net за интернет измами, вихрещи се в социални мрежи.

 

Преди няколко дни алармирахме, че в социалната мрежа Фейсбук изпечени мошеници крадат самоличност.

 

Покрай което снимки на нищо неподозиращи българи могат да се появят в профили като събиращи пари за "благородна" кауза или в сайтове с порносъдържание. Има случаи, в които дори чужди фотоси се публикуват в порно сайтове или обяви за компаньонки.

 

"Особено популярни са млади красиви момичета, чиито снимки се използват да бъдат измамени чужденци, търсещи си партньорка в живота. Те изпращат пари на изгората си за път и повече не виждат нито избраницата си, нито мангизите си", пише в днешния си брой "Всеки ден". 

 

Преди дни HotArena.net се натъкна на един от манипулаторите - дама с миловидно излъчване, която пуска масови съобщения до потребители:

 

"Здравейте, профилът Ви ще бъде деактивиран до 24 часа, тъй като ни съобщиха, че използвате чужди снимки. Ако не докажете, че наистина сте Вие, ще бъдете деактивиран, изтрит. Администратор: Николета Манолова".

 

Фалшивата "админка" оставя телефон за връзка, който е в мрежата на "Глобул". Сладкодумно обяснява, че при нея е постъпил сигнал, че използвате снимки на друга личност. И тук следва най-интересното – за да се докаже, че на фотосите наистина сте вие, Николета иска да и се изпратят на неин мейл други ваши снимки, различни от тези, които вече са публикувани.

 

Колегите от "Всеки ден" се свързаха с компютърния специалист Евгени Иванов, който каза следното: "Фейсбук няма официални лица за контакти в България. Всеки, който се представя за такъв, е чисто и просто измамник". 

 

"Социалната мрежа наистина може да изтрие профил на човек, който се представя за друг, но това може да стане само чрез множество доклади, и то от много потребители", разкрива още специалистът.

 

"В социалните мрежи се подвизават всякакви индивиди. Има такива, които крадат самоличности, за да ги използват за престъпления, има и извратени, които събират снимки за лично ползване. Хората трябва да бъдат предпазливи и в никакъв случай да не изпращат свои фотоси на непознати. Ще проверим случая", казва пред таблоида топполицаят от ГДБОП Явор Колев.
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2018. HotArena | Всички права запазени