За и против кърменето! Тв водеща си показа ареолата в защита! Противници: Аман от мами! (Гледни точни, които ще ви втрещят?)

https://hotarena.net/pod-pricel/za-i-protiv-karmeneto-tv-vodeshta-si-pokaza-areolata-v-zashtita-protivnici-aman-ot-mami HotArena.net
За и против кърменето! Тв водеща си показа ареолата в защита! Противници: Аман от мами! (Гледни точни, които ще ви втрещят?)

Редакторска плесница

 

За и против кърменето – не е точен израз, макар че постоянно да се използва. Никой не е против кърменето. Спортът е дали да се прави на обществени места.

 

Разярени мами зейнаха по форумите, защитавайки правото на всяка майка да кърми, където си поиска. Защото живеем в свободна държава.

 

HotArena ще се въздържи от позиция, защото иска да чуе вашата. Ще ви представим двете крайности, като очакваме вашите коментари по-долу. Коя позиция подкрепяте?

 

За!

 

Голямата шумотевица, която се вдигна около кърменето на публични места, привлече някои от най-запалените активистки на натуралното майчинство да захвърлят дрехи и задръжки. Водещата на „Търси се” Нели Хаджийска и съпругата на актьора Ивайло Захариев Миряна решиха да последват примера на западните си колежки и да демонстрират, че също хранят бебетата си с най-естествената храна, пише в. „Уикенд“. 

 

Двете дами пуснаха в социалните мрежи снимки от най-личния момент с бебетата си. На кадрите водещата Нели дори е показала ареолата на едната си гърда, без да се безпокои, че този ексхибиционизъм може да се изтълкува погрешно от приятелите й. 

„Аз съм кърмеща майка! Кърмих синът си една година.

 

Надявам се и вярвам, че и второто си дете ще мога да кърмя поне толкова. Знам прекрасно ползите от кърменето, усетила съм всички емоционални нирвани\" на това изживяване и тази несравнима близост! Кърмила съм навсякъде. Свободно. И без задръжки. В страни като Америка да кърмиш детето си в мол или ресторант е нещо съвсем нормално. У нас, обаче има проблем. Тесногръди. Псевдоморални. И тотално несвободни. Такива сме. За съжаление!”, написа под фотото Нели. 

 

За разлика от нея Миряна реши да запази подробностите на тялото си само за актьора Ивайло Захариев. Тя обаче не пропусна да сподели, че заради лоши погледи и забележки, че храни бебето си на публични места се чувствала много подтисната и депресирана. 

 

„Моля ви, ако ме видите да кърмя някъде и не ви е приятно, обърнете се на другата страна. Не ми правете забележка. Ще сринете вярата ми в света, ще разколебаете решителността ми да имам трето, четвърто и пето дете, ще ме замислите дали да насърчавам сестра ми да кърми своите деца, ще направите терминал едно и две много привлекателни, макар да нямат стаи за кърмачки”, написа съпругата на актьора в личния си блог. 

 

Друга популярна майка, която не крие мнението си за кърменето на публични места е манекенката Ирена Милянкова. Актрисата от „Под прикритие” дори участва в снимките на календар за млади майки заедно с най-малкото си дете. В текстовете към него Милянкова обяснява, че е хранила малките си наследници почти до годинка. Преди време пък актрисата разкри, че е ходила с бебетата си на снимачната площадка, за да не пропуска нито едно ядене. 

 

„Кърменето е един от най-хубавите моменти в майчинството. Чувствам се удовлетворена, защото зная, че съм дала най-доброто за моето дете”, обяснява актрисата. 

 

С кърмата си ли 

ще се гордеем?

 

 „Гледай ме в очите, казах, в очите!“, беснее тя. Е, как да те гледам в очите, като си си извадила гърдите, ще отговори всеки средностатистически свидетел на изваден на показ бюст. Дали ще е на фолк певица или на кърмеща майка, все тая, циците, гърдите, бюстът са вторичен полов белег на жената, който първо обуславя половата принадлежност, а после, след раждането, служат за изхранването на бебето. 

 

В 21-ви век това се случва по желание, при възможност и в зависимост от обстоятелствата. Пак в 21-ви век извадената гола цица продължава да предизвиква погледи. Но майките това много добре го знаят, пише в коментар на Уикенд

 

Страхотна пукотевица се вдига в последните дни заради делото, което кърмачка завела срещу столичен мол, тъй като й направили забележка да не си заголва циците пред магазин за дрехи, а да посети специално направената за преповиване и други дейности, свързани с бебета, стаичка в търговския център. Възможно е байчото да е бил инструктиран от шефовете си просто да упътва майки, които не знаят за въпросното помещение. Възможно е също така той най-любезно да я е приканил да не се разсъблича пред хората. Може пък и да не е бил особено вежлив, но при всички случаи никой не е гонил жената, нито й е забранявал да кърми, еле пък да я е дискриминирал, както тя твърди.

 

От медийните изяви на въпросната майка обаче човек ще остане с впечатлението, че календарът се е прелистил наобратно с поне 200 години. „Женомразтво, дискриминация, те не ни дават да кърмим, ние имаме право да кърмим, ще кърмим където си решим, бебето ще яде когато си иска, имам права, аз съм майка, като родят и те дете, тогава ще ми обясняват, онази е раждала, ама не е кърмила, кърмила е, но се е покривала с шал. Що ще се покривам с шал, като имам права. Та аз съм майка?!“ 

 

Този словесен тероризъм заля всевъзможни информационни канали и поляризира мненията в полза на и против кърменето на обществени места. Родилки, бременни, мъжете им, завалиите и те, изказват се в двете крайности, сякаш от този дебат зависи падането на бурките, с такова впечатление ще остане човек, че се намираме в исторически план. 

 

Да се спори за това, при положение че жени управляват държави и взимат решения в световен план, е проблем само и единствено на кърмещите. И то на един особен вид кърмещи – модерни, само според тях, майки, наричащи себе си по форуми и социални мрежи „мами“, които нямат друга значима себеизява освен отглеждането на децата им по най-правилния, пак само според тях, начин. 

 

Тази порода жени се култивира в последните години на постфеминизъм и е особено опасна. Те или си взимат дългогодишно майчинство, за да отгледат „стойностни хора“ и не пипват работа до абитуриентския бал на отрочето си, или се връщат рано-рано в службата, но така че да вменят вина на целия околен свят – бащи, колеги, началници, които постоянно трябва да им викат „браво“ и да ги потупват по рамото. Средно положение няма. Ако си седят вкъщи, задължително препълват интернет пространство с 500 снимки на час на детето си, придружени с горд надпис: „Ние току-що се изакахме на гърне“, „Ние пръднахме, мирише на пролет“, „Нашият тати ни прати на мол, голям купон е“.

 

Та въпросната порода майки, когато не дава акъл по форумите, запретва ръкави и забутва количката, понякога към парк, а често и към мол.

 

Лошо няма. 

 

Не виждам проблем в това да накърмиш детето си, ако можеш, когато и където то огладнее. Твоя си работа е как ще го направиш – дали на по-усамотено място, леко загърната или отпрала гръд в лицата на безброй минувачи, част от които със сигурност още карат някоя неприятна настинка. Щом си решила, твое право е. Не може обаче да задължаваш всички около себе си да ти се радват, за това че си се възпроизвела и така всеотдайно се грижиш за наследника си, да дойдат да те поздравят и да те похвалят колко хубаво храниш бебето си и пръскаш кърма навред. 

 

Сред свидетелите на акта може да има жена с репродуктивни проблеми, некърмено тийнейджърче, което осъзнава колко е било ощетено, мъж с проблем с ерекцията или сексуално неориентиран ерген. Те са също в правото си да не препикават от радост, че някой храни детето си така демонстративно. А молът е частен търговски обект, в който важат правилата на собствениците му. Ако не ти харесва, не ходи там. 

 

Всъщност цялата дискусия е проблем. „За“ или „против“ кърменето на обществени места е абсурден въпрос, той изобщо не съществува, защото в наши дни е просто личен избор. Личен избор е и дали на околните ще им е приятно от гледката. Мен например майките с бебета ме умиляват, но предпочитам да не ми врат в носа зърната си, вменявайки, че това е естествена нужда, а стаичката за повиване им била тясна и не миришела добре. И метеоризмът е естествена нужда, но се стремим да дотърчим до тоалетната, преди да я освободим.

 

Понеже въпросната кърмачка блесна и по телевизията, за да обясни какви права има тя при изхранването на 8-месечното си бебе на поискване (за лаиците – на поискване означава детето да се храни не на определени часове, а когато то пожелае), специално потърсихме педиатър, който обясни, че на 8 месеца да храниш детето си, когато на него му скимне, е извън нормата. Не е хубаво да се говори така, нали? Защото има общоприета норма, за повечето хора тя е да не се натъкват на голи цици по магазините, има и лична норма – да отглеждаш детето си така, както сам си прецениш, а не както педиатърът, другите майки или бабите ти кажат.

 

А ако е възможно, да не превръщаш личния си избор в олелия и биене на тъпан, така сякаш само ти на тоя свят си извършил геройството на раждането и изхранването на човек, ще е почти модерно. 

 

Все пак трябва да има и други неща, с които да се гордеем, освен с принадлежността към бозайниците. 

 

26 Коментара

една

преди 9 години

Милата майчица с две деца била безработна от 4 години.Нямала пари за една бебешка бисквитка или пюренце за това кърмела 9-месечното си бебе в мола.Ама сега завела дело за 50000лв за дискриминация-браво ,умна жена и МАЙКА!Всички майки-кърмачки ,бегом към мола да кърмите-много е доходно!

Коментирай

ами

преди 9 години

."..Освен с принадлежността си към бозайниците".. Кажете го това на Клозета Клозанова, която си е извадила голата цици над детска количка! Ама да, бе..вие се гордеете с порното и курвите, което си е съвсем "естествено" и "стилно"за вас!

Коментирай

ВИКТОРИЯ МАРИНОВА

преди 9 години

ТОВА ДА КЪРМИШ НА ОБЩЕСТВЕНИ МЕСТА Е ГНУСНО!АЗ ЛИЧНО СЪМ МАЙКА И ЗНАМ ЗА КАКВО СТАВА ДУМА.ЖИВЕЕМ В 21 ВЕК КАТО ЩЕ ИЗЛИЗАШ ИМА ЕЛЕКТРИЧЕСКИ ПОМПИ,КОИТО ВЪРШАТ ИДЕАЛНА РАБОТА ЗА СЛУЧАЯ.НА МЕН ЛИЧНО МИ СЕ Е СЛУЧВАЛО ОБЯДВАМЕ С МЪЖА МИ В СТОЛИЧЕН МОЛ И НА ОТСРЕЩНАТА МАСА ЕДНА МАЙКА СИ Е ИЗВАДИЛА ГЪРДАТА И НАЙ-СПКОЙНО ПРЕД СТОТИЦИ МИНАВАЩИ СИ КЪРМИ ДЕТЕТО.НЕДОПУСТИМО.

Коментирай

:)

преди 9 години

Гнусно е мнението ти и липсата на информираност. Кърмените от гърда деца не желаят да сучат от шише и го казвам от опит, тъй като съм правила многократни опити, заради тъпанари като вас, дето им пречи! Най-накрая се оставих на инстинкта и си кърмя където се наложи. Поне аз го правя така, че нищо не се вижда, все едно съм си гушнала детето, но и по-показно са е какво от това? Кърменето не е интимен акт, а начин да нахраня, утоля жажда или да успокоя детето си! Това е и функцията на женските гърди! А, че някой има проблем с това - не ме интересува и по-добре да свиква, че аз нямам намерение да се съобразявам! Ходете вие яжте в тоалетната, под одеалото или въобще не излизайте на обществени места!

Коментирай

:)

преди 9 години

Жените кърмят, защото това е най-доброто, което могат да направят за децата си, а не защото са бедни! И ако можеш да четеш и се поинтересуваш, ще видиш, че Световната Здравна Организация препоръчва детето да се кърми до 2 години, но от къде мозък простият българин да го схване? Това, че се кърми едно дете, не значи, че не е захранено! Само в БГ може да е нормално да си тъпчеш циците със силикон и да си ги вееш къде ли не, да не кърми майката, защото ще и увиснели ..... НО да накърмиш детето си гадост ?!? И да добавя, че жената ще дари парите (ако ги осъди, в което не се съмнявам!) на организации в подкрепа на кърменет!

Коментирай

Za

преди 9 години

Аз съм напълно за, ако жената е прикрита с шал и не се вижда нищо! Имам приятелки и знам че докато го накърмят, излязат, свършат едно -две неща и то пак огладнява-няма ка да сеприбират на всеки два часа!!! Загръщат се с ефирен шал и нищо не се вижда, нито на детето му е задушно. И това го има навсякъде по света!

Коментирай

Www

преди 9 години

Гнусно е да зяпаш,една майка която храни детето си.аз съм против това да се прави демонстративно,кърменето е сакрален момент и може да се прави дискретно ...навсякъде .не трябва да се изпада в крайности...а за тези помпи ,такъв мастит може да си докараш,,те са ужасни дори за кравите камо ли за хората

Коментирай

hhhhhh

преди 9 години

.оъвратително е да ходиш в мола да си пазариш и някоя да ти е седнала там с извадени цици, некомфортно е и неприятно за околните, плюете жените които се събличат по списания и им се виждат малко гърдите, а тук ттябва да сме толврантни Защо?????????? питам аз, и да си хранят децата вкъщи кво са тръгнали юо молове и кафета, никой не му е приятно да гледа това и престанете да парадирате с това курмене, ъо голямо геройство ужас

Коментирай

АБЕ Малоумен сайт

преди 9 години

ГЕНОЦИД! Не само,че трябва да се кърми на обществени места, а трябва да проумеете с празните си тикви,че тоя български народ си заминава....измира и вместо да се чудите с какво да си начешете езиците и каква глупост да напишете, организирайте някоя свястна инициатива, която да стимулира средностатистическата жена, едва оцеляваща в тази шибана държава, да ражда деца на България! Безсрамници!

Коментирай

:)

преди 9 години

Като не ти харесва стой си ти у вас! На обществени места е прието хората да се хранят, независимо от възрастта си. От коментара си личи, че или си мъж или злобна лелка или тийн, дето няма и представа от гледане на деца. Не е геройство да кърмиш, а нещо нормално и необходимо. По-добре обществото да свиква.

Коментирай

hhhhhhhh

преди 9 години

по-добре свиквай ти ,да те гледат накриво като кърмиш,разкарайте си циците от полизрението на хората на обществени места,НЕ СТЕ ПРИЯТНА ГЛЕДКА НЕРАЗБРАХТЕ ЛИ

Коментирай

майка

преди 9 години

Прочетох мненията до тук и видях че тези които са против кърменето на ОБЩЕСТВЕНИ МЕСТА са обиждани като малоумни, прости и т.н. Едва ли не само в България слагат силикон .Едва ли не тези които кърмят са по- добри майки от тези които не кърмят. На всички е ясно че кърменето е полезно и здравословно но не на всички им е приятно да гледат. Да не говорим че минават подрастващи и тинейджери . Всеки има право на избор и мнение , но смятам че когато всичко е с мярка (прикрито) е допустимо.

Коментирай

ха-ха

преди 9 години

Никой не е длъжен да търпи ненадейно навряно в лицето му виме, при положение, че има стаи за кърмачки. Респект към майките, но не могат да искат всички да изпадат във възторг от факта, че те, видите ли, са решили да кърмят насред улицата, мола и т.н. Никому не са необходими подобно демонстрации, да не говорим за това, че преди да кърми, майката трябва да се погрижи са хигиената си. Гладът е физиологично нужда, ясно е, такава е и дефекацията. Утре, ако тоалетната им се види неприветлива, на ескалатора ли ще се изходят? Да свикваме?

Коментирай

hhhhhhh

преди 9 години

ами давайте ....изкарайте си си циците и в някой ресторант, пред нас малоумните на които не ни е притно ,ще ни скапете цялото удоволствие и най-много да се издрайфаме ,ами сменяйте и памперси на обществени места кво чакате или то и това е нормално,айде скриийте освен да защитавате една друга друго не постигате, горките ви мъже бая срам берат с с вас ама смеят ли да изкажат мнение

Коментирай

Люси

преди 9 години

Писна ми от празно главки " аз съм майка" ! Скъпа мила кифло " обичам тази дума, олицетворение на глупост , наглост, липса на манталитет"! Аз съм чедо на 60-те, отгледано в Социалистическа България!, до време, от 20 и кусур години живея, раждам и работя в капиталистическа Англия! Демократична страна, приемаща кицо, кьораво и сакато, но дори и тук има норми на поведение! Дори и тук кърменето на обществено място е непримливо! Всяка самоуважаваща се жена където и да се намира , ако има капка интелект не би си показала " вимето" на обществено място ! Не ги съдя всички тези " майки, любителки на показност , актриси, омъжили се прекалено млади и разни там илектоалки, мислещи се за оригинални като си показват циците "! Имам един випрос към тях ? Преди да родя а и след това мъжа ми обича да целува, цмуче , цока и гали гърдите ми! Това е удоволствие, интимно , възбуждащо, та трябва ли да ги демонстрирам на обществено място? Та утре като отида в някои мол и на него му се " прицока" трябва ли да го спря? Това е човешко, няма закон който да спре половинката ми от " цокане" пък и аз го кърмя на обществено място и съм горда майка на 49 годишно бебе! Хем ще изживея удовалствието си, хем вие ще ми платите за нарушаване на човешките ми права! Краварката , не е само в десният ъгъл?

Коментирай

hhhhhhhhhhh

преди 9 години

Браво !!!!!!!!!!!! Това е МНЕНИЕ

Коментирай

леле

преди 9 години

Сега разбирам, защо такава злоба у жени! Че мъжа гледал чужди гърди, а видиш ли и по-млади, големи и стегнати. Е извинете ме, но нямам вина за сексуалните придпочитания на съпруга Ви и Вашата ревност! Гаранция мъжът дори не приема кърмещата майка като сексуален обект, а всичко е в главата на жената. И точно в Англия съм ходила и не знам в кое село сте, но обществото е ок с кърменето на обществени места. И съвет от мен - не си изкарвайте ревността и липсата на самочувствие на кърмещите майки, те са далеч от мисълта да крадат чужди мъже или да ги възбуждат. Хахаха по-извратено, но искрено мниние не бях чела по темата!

Коментирай

FashionGuru

преди 9 години

Е наистина някои мами взеха да прекаляват. Аз самата съм кърмила доста време,защото съм наясно с предимството от това и ползите за бебчо, но никога не съм си и помисляла ,че ще го направя на публично място. Просто това е твърде интимен акт,с който не трябва да се парадира.

Коментирай

До Люси:

преди 9 години

Скъпа ми дърта кифло, 1. се позаинтересувай какво е значението на думите,които използваш "олицетворение" например, и че е доста неуместна в контекста,който си избрала..... 2. Стой си в Англия и не се обаждай по въпроси,касаещи държава,която си напуснала. Очевидно демографската криза не те касае, спасила си кожичката, ми не се обаждай МА! Стой си там, живуркай си,спазвай си нормите и недей дава акъл по въпроси,касаещи хора,живеещи на територията на страната, да не кажа в мизерните условия на страничката ни.!!!!!! Рекламирате с цици, продавате с цици, мъжът и на тая сучел гърдите и,а иначе и било неприятно да гледа....направо не сте хора ами изроди! Ще си кърмя на обществено място,ако ще да драйфат всички охранители от МОЛ - а със завършен 4 клас максимум, не за друго, а заради лицемерието, което блика от всички страни. Ама нали ходите по чалготеки и Галена ви се разкрачва,все едно е на гинеколог, нали някакви Плеймейтки си ги показват под път и над път, тогава това не ви обижда нали бе стадо овце, наречено така незаслужено "славен българси род"?!!!!!!!!!!!

Коментирай

Люси

преди 9 години

Благодаря за отговора! Е това напълно потвърждава описанието ми! Е мили хора, оглеждайте се и се пазете от кърмещи майки в моловете или на други обществени места! Освен, че могат да ви отвратят могат и да ви наплюят и отровят, защото злобата им е смъртоносна! А до коментиращата: след думи като " дърта" "ма" , какво да кажа ????? Размя ме !!!!

Коментирай

Мира

преди 9 години

Цялата работа е, че "пострадалата" майка иска да цоца пари с цоцане, не го ли разбрахте?

Коментирай

Михаела

преди 8 години

Ще се изкажа и аз по темата...кърмих дъщеря си 1г.и .7 месеца. Кърмила съм я навън, в ресторант, кафе, в парка, навсякъде където съм ходила. Все пак като съм излезнала и е дошъл часът и аз какво..да тичам до вкъщи ли? Но, никога не съм го правила показно. Гърдите ми бяха малки и се покриваха идеално от детето, освен това винаги си носих една кърпа от тензух, която закачах със секретна игла, под която пелена детето не се запотяваше. Винаги беше много дискретно и естетично. В заведенията сядах на закътано сепаре, излизах в колата, сядах на съседна скамейка с гръб към хората и така...и вълкът сит и агнето цяло. Наистина е смущаващо, когато майка извади гърди като виме и започне кърми, но ако нея не я е срам, не бих я съдила.

Коментирай

Ads

преди 8 години

Абсолютно вярно!

Коментирай

Stupid

преди 8 години

Чесно казано много си проста Люси,какво общо има мъжа ти който обича да суче гърдите ти и едно гладно бебе? Що за сравнение,баси комплексарката!ако ти намираш нещо еротично в кърмене майка,значи живота в Англия ти се вота резил доста зле.те и без тва там са very sick minds

Коментирай

do kravata

преди 8 години

Kravo, stoy si u vas ili po-dobre se gramni. 6tqla da kurmi na ob6testveni mesta , ne razbira6 li 4e ne ste priqtni ti i drugi kato vas. Za6to se natrapvate??? Ima si na4ini kakto sa pisali i drigi - prikiriyte se, ne vseki iska da gleda cumbalanite vi.

Коментирай

Вилиана Иванова

преди 3 години

Кърмачка в мола бебе цици

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.